Økologisk Høstmarked 2018
De økologiske landmænd holder åbent hus

Lørdag d. 1. september 2018
Søndag d. 2. september 2018

De økologiske høstmarkeder holdes normalt den første weekend af september. Nogle bedrifter holder åbent begge dage, mens andre kun har åbent én af de to dage. Indholdet på høstmarkederne varierer også stærkt fra gård til gård. Der kan bl.a. være små udstillinger, ponyridning, halm-legeplads og markvandringer.

På stort set alle høstmarkeder er det muligt at købe forskellige økologiske produkter, idet mange af de deltagende bedrifter har egen gårdbutik. Ofte har de også inviteteret nabogårde, lokale torvesælgere eller repræsentanter for abonnements-ordninger til være til stede på markedet. Ofte offentliggøres tid, sted og aktiviteter i lokale medier nogle uger før arrangementet.

Igennem en årrække holdt omkring 120 økologiske landmænd høstmarked, som har tiltrak 40 - 50.000 besøgende mennesker årligt markederne. Tendensen har dog i siden 2007 været, at antallet af høstmarkeder er faldende - muligvis fordi nogle gårde vælger i stedet at holde Økodag april - til gengæld bliver nogle af de etablerede høstmarkeder større og større.

Camilla PlumNæsten hvert år slår gården Grantoftegård ved Ballerup rekord i besøgstal - senest med mellem fem- og titusind besøgende. Også Camilla Plum på Fuglebjerggaard og den tidligere landbrugsminister Ritt Bjerregårds frugtplantage har været blandt topscorerne, når det gælder besøgstal. Læs fx om Camilla Plum og Krogerups marked i 2009

I Jylland har blandt andet Gothenborg ved Them i Midtjylland og Andelssamfundet i Hjortshøj nær Århus markeret sig ved høje besøgstal.

Vejret har ofte en vis indflydelse på besøgstallet. I 2008 slog besøgstallet rekord med skønsmæssigt 86.000 besøgende. Den tidligere rekord var på 65.000 besøgende. I 2012 blev besøgstallet opgjort til 68.000 besøgende, fordelt på 78 høstmarkeds-værter. Værst gik det i 1997, kort efter prinsesse Dianas død, da 1,4 millioner danskere valgte at se hendes begravelse netop den lørdag, da høstmarkedet blev åbnet.

De økologiske høstmarkeder har været holdt rundt om i Danmark siden begyndelsen af 1990'erne. Initiativet kom fra en gruppe jyske landmænd som koordinerede deres åbent hus en gang om året. Senere bredte arrangementerne sig og blev landsdækkende via et samarbejde med Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ), senere overtaget af Økologisk Landscenter. Som det fremgår af markeds-listen i 1999 var der dengang godt 40 åbne økologiske gårde. I dag koordineres høstmarkederne af Økologisk Landsforening.

Den forholdsvis store succes har givetvis også inspireret det øvrige landbrug til at gennemføre de såkaldte Åbent Landbrug arrangementer, som normalt holdes to uger efter det de økologiske markeder. Her deltager også enkelte økologiske landbrug.

I 2005 introduceredes også det såkaldte Økodag arrangement, hvor økologiske mælkeproducenter landet over inviterer publikum til dagen, hvor køerne slippes løs på marken. Senere er også arrangementet Sofari kommet til. Her det de økologiske grise, som er i centrum.

Det er dog ikke kun om sommeren, der er markeder. I december op til jul holder mange økologiske gårde økojul arrangementer i form af julestuer og julemarkeder.

Find nærmeste høstmarked
Der holdes arrangementer over hele landet, så det er ofte muligt at finde et marked i nærheden
Økologisk stalddørssalg og gårdbutikOver 200 gårde med salg fra gården
Overalt i landet findes der økologiske landmænd som fra gården sælger grønsager, æg, kød, frugt og hjemmemalet mel og meget andet. Nogle har blot et bord ved vejen, nogle bringer varerne ud, og andre har en rigtig stor gårdbutik. Med over 200 gårde, er Stalddørslisten den mest omfattende oversigt over direkte økologisk salg.
gårdbutikFind nærmeste GÅRDBUTIK
Mange økologiske landmænd har gårdbutikker med faste åbningstider, hvor du kan købe både gårdens egne varer - og i nogle tilfælde også et stort udvalg af andre økologiske varer. Gårdbutiklisten fortæller, hvor butikkerne er.
Artikler om økologiske høstmarkeder:

2011: Høstfest hos Mølle Skovly chokolade og Naturmælk

2009: Camilla Plum og Aarstiderne trak besøgstallet op

2008: Billed-reportage fra Hertha og Hjortshøj i Østjylland

2005: Konventionelle fisk trylles økologiske efter høstmarked

Torvelisten - TorvesalgTorve-salg
Hvor er der et torv, som handler med økologiske grønsager? Det kan du se på Torvelisten.
Økologiske julemarkederØkologisk julØkologiske julemarkeder
Senere på året - i november og december - holder flere økologiske julemarkeder. Her kan man købe fx økologisk juleand, juletræ og økologisk rødkål til julemiddagen og meget andet.