Stalddørslisten 

 

 

Råhygge i halmen over hele landet:
78.000 besøgende ved årets høstmarkeder
9. september 2008
Hygge i halmen under økologisk høstmarked i Hjortshøj
De økologiske høstmarkeder blev endnu engang et tilløbsstykke for familier rundt om i landet. Noget tyder dog på at høstmarkederne er ved at nå et mætningspunkt. Antallet af besøgende på markederne blev opgjort til 78.000 - hvilket er præcist det samme som i 2007.

Optællingerne skal ganske vist tages med et stort gran salt! De færreste gårde ved egentlig, hvor mange besøgende de har haft. Så oftest bygger det på et gæt, men alligevel tyder det på en stabilisering af besøgstallet for høstmarkederne generelt. Der var dog lidt færre gårde, som havde valgt at holde økologisk høstmarked i år. 106 mod sidste år 120 sidste år.

ØkoWeb bringer her lidt stemningsbilleder fra årets høstmarked i Andelssamfundet i Hjortshøj samt fra Hertha Levefællesskab, begge økologiske bebyggelser i Østjylland.

Økologisk Høstmarked i Hjortshøj
Rundvisninger er en fast del af et høstmarked mange steder. I Hjortshøj er det dog lidt anderledes, idet det ikke blot er marker og køer, men i lige så høj grad de miljøvenlige og økologiske huse, som man har mulighed for at se. Her er solfangere i alle afskygninger, og huse, som ikke ligner byggerier, som de er flest.

Salg af økologisk is
Økologisk is er en fast del af høstmarkedet i Hjortshøj, idet isfirmaet De Fire Istider er bosiddende på stedet. Når der ikke er høstmarked kan vognen i øvrigt besøges onsdag og lørdag på torvet på Ingerslevs Boulevard i Århus.

Den økologiske netbutik Anemonerne
I Hjortshøj var der er mini-messe med udstillere fra økologiske firmaer. Troels Jørgensen fra Netbutikken Anemonerne præsenterede sammen med sin datter, Trine Jørgensen, det nye økologiske hudpleje-produkt Druide samt en ny nyudviklet egnsost af Gouda-typen fra Thise Mejeri, som er lagret ved Bovbjerg Fyr.

Hestevognskørsel i det økologiske levefællesskab Hertha
Hertha Levefællesskab er også et økologisk og miljøvenligt byggeri i Østjylland, cirka 20 km øst for Århus. Her var der mulighed for at få en tur med hestevognen som var spændt bag et par ægte kraftige trækheste.

Salg af grøntsager i Hertha
Blandt boderne var Skjoldhøjgård - en lokal producent af økologiske grønsager - som nu er under omlægning til biodynamisk drift. Louise Lemche ekspederer.
 
Leg under Økologisk Høstmarked
Der var liv og glade dage ved caféen på Hertha - med mange børn og mange besøgende.