Økodag 2018
Køer bliver kåde, når de slippes fri på økodagen
 

Søndag d. 15. april 2018

Hvert år i april inviterer de økologiske mælkeproducenter til åbent hus - Økodag - når malkekøerne skal på græs. I 2015 åbnede 70 gårde for publikum, og det er omtrent det samme i år. Desværre er køerne ganske ulige fordelt. Langt de fleste køer danser i Jylland, mens de fleste besøgende bor på Sjælland og nær København. I år er der dog adskillige at vælge imellem, hvis man vil se køerne danse på Sjælland.

Køerne slippes løs præcis kl. 12 på alle gårde landet over.

Køer anses ofte for at være langsomme og sindige dyr, men den dag hvor de slippes løs efter en lang vinter i stalden, forvandler de sig til kåde legedyr. Ingen tvivl om, at de nyder det, og i generationer har denne dage været en særlig dag på landet, hvor børn og resten af familien har stået klar, når køerne skulle forlade stalden for første gang i det nye år. Nogle steder har der ved lokale byfester endda været holdt lotterier, hvor vinderne blev afgjort af, hvor en løssluppen ko skider første gang, den kommer på græs (det gør den ofte med det samme :-)

Økodag er en pendant til septembers økologiske høstmarkeder, som igennem mange år har tiltrukket tusindvis af besøgende. Den første gang Økodagen blev gennemført skete det under navnet Ø-dag, men allerede året efter skiftede den navn til Økodag. Arrangementet gennemføres som et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og mejerierne Arla, Thise, Øllingegaard, Naturmælk, Them Ost og Hansen Is.

Navne og adresser på de deltagende gårde offentliggøres nogle uger før dagen. De fleste steder omfatter dagen primært en chance for at se køerne blive sluppet løs samt en rundvisning på gården (Se link til oversigt længere nede på siden)

Nogle steder er der også oprettet kaffebod, salg af gårdens varer, halmlegeplads eller andre aktiviteter, men selv om Økodagen har fået rekord-mange besøgende, er mange af arrangementerne mindre omfattende end de Økologiske Høstmarkeder, som løber over to dage og mange steder er hele fødevaremarkeder med hestevognskørsel og andet skæg og ballade.

For dem som ikke har mulighed for at komme til Økodag og se køerne, er der i foråret endnu en mulighed for gårdbesøg i næste måned, når de økologiske svineproducenter holder Sofari, som holdes sidste søndag i maj.

Senere på året holdes økologiske høstmarkeder, som siden begyndelsen af 1990'erne har været placeret første weekend i september. Høstmarkedernes forholdsvis store succes har givetvis også inspireret det konventionelle landbrug til at gennemføre de såkaldte Åbent Landbrug arrangementer, som normalt holdes to uger efter det de økologiske markeder - 3. søndag i september. Her deltager også enkelte økologiske landbrug. Sidst på året - november og december - holder mange økologiske gårde også økojul arrangementer - i form af julemarkeder.


 

DanmarkskortFind nærmeste Økodag
Der holdes arrangementer mange steder i landet, så det er ofte muligt at finde et marked i nærheden. På Sjælland og omkring de store provinsbyer, må man dog indstille sig på, at antallet af besøgende er stort. Mange steder tages de nærliggende marker i brug til parkeringsplads.

Kronprinsesse MaryArtikel:
Succes og kritik for Økodag

I 2015 blev Økodag besøgt af 247.000 mennesker. Blandt dem var både Kronprinsesse Mary og aktivister fra den veganske bevægelse Go Vegan.

gårdbutikFind nærmeste GÅRDBUTIK
Mange økologiske landmænd har gårdbutikker med faste åbningstider, hvor du kan købe både gårdens egne varer - og i nogle tilfælde også et stort udvalg af andre økologiske varer. Gårdbutiklisten fortæller, hvor butikkerne er.
Torvelisten - TorvesalgTorve-salg
Hvor er der et torv, som handler med økologiske grønsager? Det kan du se på Torvelisten.
Sofari
Hvis du også har lyst til at møde grisene, kan du gøre det sidste søndag i maj, hvor de økologiske svineproducenter inviterer til Sofari - åbent hus hos grisene.
Økologiske Høstmarkeder
Selv om Økodagen i april efterhånden har vokset sig til at være den mest besøgte øko-begivenhed, er de traditionelle høstmarkeder stadig de mest varierede og udbredte. Arrangementerne er meget forskellige. Nogle har køer, grise eller geder, mens andre er frugtplantager, gartnerier eller endda dambrug.
Økologisk stalddørssalg og gårdbutikOver 200 gårde med salg fra gården
Overalt i landet findes der økologiske landmænd som fra gården sælger grønsager, æg, kød, frugt og hjemmemalet mel og meget andet. Nogle har blot et bord ved vejen, nogle bringer varerne ud, og andre har en rigtig stor gårdbutik. Med over 200 gårde, er Stalddørslisten den mest omfattende oversigt over direkte økologisk salg.