Stalddørslisten 

 

 

Økodag: Ny rekord i tilskuere og kritikere
20. april 2015
Økodag slog i år endnu engang publikums-rekord med 247.000 besøgende, som søndag så køerne løbe på græs. Årets Økodag gjorde sig dog også på anden vis bemærket, idet der for første gang blev rejst højlydt kritik af af arrangementet.

Økodag - køerne danser

Organisationen Go Vegan demonstrerede ved Økodag på gården Bækkenstoft. Desuden argumenterede veganerne blandt andet i TV Avisen på DR1 mod mælkeproduktionen, som indebærer, at mange jersey-kalve aflives og alle kalve tages fra koen allerede kort efter kælving.

Kronprinsesse MaryValget af gården Bækkenstoft til demonstrationen var ikke tilfældigt. Det var her også HKH Kronprinsesse Mary og fødevareminister Dan Jørgensen i år deltog for at se køerne kommer på græs. Kronprinsessen klippede en snor over og åbnede dermed symbolsk for køernes adgang til marken - til glæde for et tusind-talligt publikum.

Den aktive eksponering var også med i den veganske kritik, som også gik på, at Økodag - af hensyn til publikum - i år var flyttet til søndag d. 19 april, når økologiske dyr angiveligt - i henhold til økologi-reglerne - skal på græs fra 15. april, hvis forholdene tillader det.

 
Se indslag fra TV-Avisen dækning af Økodag, hvor både kronprinsessen og veganerne deltog.

Det er ikke første gang, at veganerne demonstrerer mod Økodag. Det skete også i 2014, men det er første gang, at kritikken har fået så stor opmærksomhed.

Debatten har været opmtalt i blandt andet i Politiken og på DR2 Morgen, hvor formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, måtte tage diskussionen op med Mathias Elrød Madsen fra Go Vegan for at forsvare arrangementet.

Per Kølster imødegik blandt andet kritikken af datoen med, at det rundt om i landet er meget forskelligt, hvornår jorden er egnet til, at køerne kommer på græs, og det er der taget hensyn til økologi-reglerne.

 

Økodag - køer løber på græs