Økologisk nyhedsarkiv

Klik her
hvis du vil se dagens nyheder

(Hvis du vil se mere i arkivet, kan du i stedet klikke her)

Tirsdag 31. januar 2006

Kl. 14.05
Fra økologiens aske - til Muhammeds ild
Gennem en årrække har Karsten Jeppesen ved Arla Foods haft den krævende post som marketingchef for markedsføringen af fersk mælk - herunder også den økologiske. Med den evige debat om små og store mejerier har det givetvis ikke altid været en let post - omend forsoningen nu så småt er ved at sænke sig over mejeribranchen. Under alle omstændigheder har Arla netop i disse dage så mange andre problemer at tænke på - Muhammed for eksempel.

Det sker imidlertid netop på et tidspunkt, hvor økologi-chefen Karsten Jeppesen har besluttet at skifte job. Om få uger flytter han over på den anden side af Skanderborgvej i Viby. Dér ligger Jyllands-Posten, hvor han i fremtiden skal være marketingchef. Han vil utvivlsomt have de bedste forudsætninger for at forklare sin nye arbejdsgiver om konsekvenserne af avisernes artikler og tegninger.

Ny mand på posten som ansvarlig for verdens største økologiske mælkesalg er for øvrigt en gammel kending i økologiske kredse: Jesper Friis Sørensen. Han havde opgaven før Karsten Jeppesen kom til.

Mandag 30. januar 2006

Kl. 12.25
Økologisk forskning truet af procedure-fejl
Kun seks ud af 15 økologiske forskningsprogrammer i det såkaldte FØJO III program får lov til starte forskningen i år. De øvrige otte forskningsprogrammer kommer til at vente til 2007, før de kan få penge. Ifølge bladet Økologisk Jordbrug skyldes fejlen, at Finansministeriet har indført ny praksis, hvor man kun må påbegynde projekter, hvor hele beløbet er bevilget på Finansloven det pågældende år. FØJO-projekterne er fordelt med 40 millioner kroner om året i fem år, og det er kun muligt at starte projekter for de kommende to år (80 millioner kroner) nu. Heraf kan forskerne kun få fingre i 71 millioner kroner nu, idet ni millioner kroner allerede er brugt på EU-projekter.

I et svar til Folketingets fødevareudvalg erkender Fødevareministeriet, at der er sket i en fejl men åbner ikke andre muligheder end, at forskningsprogrammerne må skæres til, så de kan fordeles over flere år. Informationsmedarbejder Claus Bo Andreasen, FØJO, siger til ØkoWeb Danmark, at det er et stort problem for den økologiske forskning, idet mange nu mister udsigten til løn og betaling for forsøg i det kommede år. De kan derfor føle sig tvunget til at se sig om efter andre muligheder.

Torsdag 19. januar 2006

Kl. 14.55
Arla strammer grebet om snydere
Sagen om ulovlig brug af medicin på en vestjysk gård får nu konsekvenser for Arlas økologiske leverandører. Selskabets bestyrelse har besluttet, at mælkeaftalen automatisk falder bort, hvis en leverandør overtræder reglerne om medicin, pesticider og foder. Reglerne træder i kraft 1. februar og kommer til at gælde for alle Arlas 375 danske og 303 svenske mælkeleverandørerer. Arla oplyser dog, at reglerne ikke indføres med tilbagevirkende kraft og derfor ikke får betydning i den aktuelle sag fra Vestjylland. Arlas bestyrelse tog bl.a. sagen til behandling på opfordring af Dansk Landbrugs Økologiudvalg.

Se Arlas meddelelse samt tidligere omtaler af Økologiudvalgets opfordring og Medicinmisbrug i Vestjylland

Kl. 12.25
Største stigning i det nye årtusind
COOP's supermarkeder har i det forløbne år oplevet den største stigning i salget siden slutningen af 1990'erne. Salget af økologisk kød og pålæg er steget med næsten 20 procent. Irma har førertrøjen, men selv mindre butikker som DagliBrugsen oplever stor vækst. Læs mere

Onsdag 18. januar 2006

Kl. 15.55
Økologisk Kongres 2006
Større og mere international
Til maj holdes igen Økologisk Kongres i Odense, og den lægger op til at blive større og mere international end nogensinde. Frem til 15. februar er der stadig mulighed for at indsende oplæg på engelsk. Læs mere

Irmapigen
Irmapigen er klar til
at trække en vinder

Kl. 8.45
Vind i lotteriet: Sælg dine varer i Irma
Mindre virksomheder har vanskeligt ved at få adgang til supermarkedernes hylder, men ingen har dog sagt det så direkte, som Irma gør nu: Det er som en gevinst i lotteriet!

Irma har netop udskrevet en konkurrence, hvor gevinsten er, at vinderen i en periode får lov at sælge et produkt i Irma. Det åbner mulighed for, at produktet bliver en del af Irmas faste sortiment - men den garanti er ikke en del af gevinsten. Dommer i konkurrencen er såmænd manden, som også til daglig tager stilling til nye varer: Irmas indkøbschef.

Denne konkurrence afgør vist den standende diskussion om, hvem som har magten på fødevaremarkedet. Kunne man forestille sig det omvendte? En fødevarevirksomhed udskriver en konkurrence, hvor gevinsten er, at et supermarked får lov at handle med deres produkt i en kort periode? Se Irmas præsentation af konkurrencen.

Torsdag 12. januar 2006

Kl. 8.55
Kritik af landbrugets dyrevelfærd
Det Veterinære Sundhedsråd advarer i sin seneste årsberetning om, at dyrenes velfærd risikerer at drukne i globalisering og masseproduktion. Rådet behandler sager om dyrevelfærd og oplever i stigende grad, at hensynet til det enkelte dyr glemmes i de store besætninger. Den nye årsrapport omfatter kalenderåret 2003, idet rådet først udgiver rapporterne, når de fleste af årets sager er helt afsluttet.

Onsdag 11. januar 2006

Kl. 12.30
Fortsat fald i antal økologiske bedrifter:
Antallet af økologiske landbrug - graf

For tredje år i træk meddeler Plantedirektoratet, at antallet af økologiske jordbrug er faldet. Opgørelsen ved indgangen til 2006 viser, at der nu er 3.029 økologiske landbrug i Danmark. Det er 104 færre end sidste år. Som ovenstående graf viser, dækker tallet dog over både tilgang og tilbagegang, men tendensen er som i resten af landbruget: Færre - men større bedrifter. Se: tal og en graf med højere opløsning.

Mandag 9. januar 2006

Kl. 9.05
Det Røde Segl skiftes ud
Dyrenes Beskyttelse udsender i dag et nyt mærke for dyrevelfærd. Mærket afløser "Det Røde Segl", som har været brugt bl.a. på Frilands produkter siden 1992. Se: det nye mærke

Torsdag 5. januar 2006

Kl. 9.05
Økolog anker medicindom
Jens Ulrik Tarpgård, som kørt før jul blev dømt for medicinmisbrug på sin økologiske gård i Vedersø, har besluttet at anke dommen. Det bekræfter Ringkøbing Politi, som har ført sagen ved Retten i Ringkøbing. Nu overgives sagen til Statsadvokaten for Sønderjylland, som skal føre den ved Vestre Landsret i Esbjerg.

Ringkøbing Politi har nok at gøre med rod i landbruget for tiden. Døgnrapporten melder, at der mandag aften blev stjålet tre sække foder udenfor grovvareforretningen i Spjald.

Link til populære artikler

Vi skal markere klare synspunkter
Nyvalgt formand ønsker stærk økologisk profil i Dansk Landbrug

En sejr over kopiproducenterne
Kommentar til dommen over den danske feta-ost

Andeproduktion truet af influenza-krav
Christian Hansen vil lukke sin produktion af ænder, gæs og kalkuner, hvis fødevaremyndighederne kræver dem indendørs.

Økologi på lange bare ben

Præsentationen af deltagerne i Miss Earth konkurrencen er i Ekstra Bladet blevet præsenteret som Økologiske miss'er ved poolen.

Er Ø-mærket værdiløst?
Udenlandsk sprøjtet frugt kan fuldt lovligt mærkes med det danske Ø-mærke. Er det vildledende markedsføring?

Australien dyrker over 40% af verdens økologiske areal
Den internationale økologiske organisation IFOAM afsluttede sin verdenskongres med at vedtage Adelaide Deklarationen.

Høstmarked: Konventionel fisk trylles økologisk
Økologisk dambrug serverede konventionel ørred - men på tirsdag vil Hans Chr. Schmidt gøre dem økologiske

Don Ø i problemer
Grisevæddeløb i under madfestivalen i Tivoli

Boykot almindeligt svinekød!
Dyrenes Beskyttelse indleder massiv kampagne for at sætte fokus på konventionelle svins usle liv

IFOAM får ny chef
Første kvindelige direktør for den internationale økologiske organisation

Økologisk labyrint blomstrer i Tyskland

Thise Mejeri udvider - men på jysk
Det nordvestjyske mejeri øger snart sin indvejning med 50 procent, men Arla tvinger mejeriet til ekstra omkostninger med at hente små sjatter mælk hos kommende leverandører.

Urtekrams ejer køber Nutana

 

Mølle Skovly
Mølle Skovly chokolade
Økologisk Chokolade
Rubrikannoncer:
Græsning søges
Familiebolig udlejes
Landbrug søges
Udlandskontakter:
Tyrkiet kalder - igen
Vin fra Sydfrankrig
Tyrkiet søger dansk økologiske produkter
Siciliansk olivenolie
Økologisk kosmetik

Se ældre nyheder og annoncer i ØkoWeb'ens nyhedsarkiv