Andre artikler

Nyheder

Find økologisk torvesalg på
Torvelisten

 

 

Produktionen af juleænder lukker
hvis fjerkræ kræves indendøre

22. okt. 2005
christian-hansen.jpg (41016 bytes)
Christian Hansen (Foto: Morten Telling)

Det er helt vanvittigt, hvis raske fugle som lever i deres naturlige omgivelser skal lukkes inde for at redde en syg produktionsform.

Sådan siger den økologiske fjerkræavler Christian Hansen, Frugt og Fjerkræ, til forslagene om, at frilandsproducenterne skal lukke deres fjerkræ inde for at undgå spredningen af fugleinfluenza. Christian Hansen erklærer allerede nu, at han vil tage konsekvensen og lukke produktionen af ænder, gæs, kalkuner og kyllinger, hvis han tvinges til at spærre fuglene inde.

- Det er der givetvis også mange andre økologer, som vil gøre. For hvad er ellers meningen, med det vi gør? spørger Christian Hansen.

Han forstår godt frygten for, at sygdommen kan sprede sig til mennesker, men fremhæver, at der altid har været influenza og andre smitsomme sygdomme blandt fugle, og at problemet nu blot rammer den store industrielle produktion af fjerrkræ, hvilket han ikke ser rimeligheden i, at han skal straffes for.

Norge har allerede indført forbud mod frilandsfjerkræ i den sydlige del af landet, og flere EU-lande har gennemført lignende tiltag. EU's sundhedsministre og veterinærmyndigheder besluttede torsdag at koordinere bekæmpelsen af influenzaen, som nu også er fundet i kroatiske svaner og en britisk papagøje. En række medier har fremstillet det som om, frilandsfjerkræ vil blive forbudt langst de vilde fugles trækruter, men det er ikke nødvendigvis korrekt. Senest skriver Fødevarestyrelsen blot, at man vil påbyde beskyttelsestiltag, og at disse kan betyde, at fuglene skal fodres under tag. Styrelsen vil i næste uge beslutte de endelige krav.

Kravet om overdækning af foderområdet har Christian Hansen til gengæld har forståelse for. Faktisk har han allerede i dag foderpladsen overdækket for at undgå regnvand i foderet. Han er også villig til at bygge flere halvtag, hvis det skulle være påkrævet.

aeblemostproduktion.jpg (57187 bytes)
Æblemostpressen på torvet i Århus
(Foto: Bente Tolly)

Christian Hansen har i adskillige år været den bedst kendte producent af økologiske ænder, gæs og kalkuner og han har ofte talt for, at økologisk produktion skal holde en høj standard, når det gælder miljø og dyrevelfærd.

Hans firma, Frugt & Fjerkræ producerer dog andet end ænder. Christian Hansen producerer også frugt, og har netop fået fødevaremyndighedernes tilladelse til tapning af friskpresset æblemost på flaske.

Hver lørdag formiddag i efteråret står Christian Hansen på Ingerslevs Boulevard i Århus med en æblepresse og en stor bunke æbler. Her sælger han æblemost - presset på stedet.