*

Gaver og andre indkøb til økologisk jul
Jul i
Økoland

Øko-nyt
Forside - jul
Julemad
Juletræer
Knas & sødt
Øl & vin
Julemarkeder

 

Før julegaver:
Brygmesterens Pakkekalender fra Thisted Bryghus rummer 24 forskellige øl bag lågerne. Blandt dem JuleRen og andre af bryghusets økologiske øl. Det økologiske sortiment er dog ikke stort nok til at fylde 24 låger, så der er også en del konventionelle øl imellem.

Om økologiske julegaver

Mølle Skovly
M?le Skovly chokolade
Økologisk Chokolade

Når det gælder mad, drikke og juletræer er det let at vælge økologisk julegave. Man skal blot vælge de varer, som er Ø­mærkede eller på anden vis garanteret økologiske. Så let er det desværre ikke med alle julegaverne, fordi økologi-mærkningerne generelt kun omfatter gælder landbrugsrvarer.

Blandt de fødevarer, som egner sig til at lægge under juletræet er spiritus, vin og chokolade.

Særlig egnet til gaver er bl.a. Mølle Skovly meget luksuriøse trææsker, som indeholder både chokolade og en flaske med stærk spiritus. Den leveres via online-butik og i specialbutikker.

Søbogård har netop lanceret en gaveæske med et udvalg af sine snapse i miniflasker. Den kan købes i mange specialbutikker - men ikke i supermarkeder.

En anden gaveidé er at give et abonnement på økologiske grøntsager. En oversigt over de danske abonnements-ordninger findes på Abonnementslisten.dk

Hvis man vil forære økologisk godkendte julegaver er man stort set henvist til enten give mad eller bløde pakker. Da naturlige tekstiler som bomuld, uld og silke også landbrugsvarer er der muligheder her. Bemærk dog, at det oftes kun er råvaren som er øologisk godkendt - mens selve produktionen ikke altid er omfattet.

En anden mulighed er, at lave julegaverne selv, og det er i virkeligheden det bedste.

Ingen gave gavner Jorden mere - end en smuk tanke!

Her vil udvalget jo helt afhænge af, hvilket håndværk man selv er god til. Er man god til at strikke eller male, er valget let, men der findes jo mange andre muligheder.

En mulighed de fleste kan klare, er at forære en lommekalender. Her kan man på almanak.dk hente en gratis kalender i lommeformat, som man selv kan printe ud. Bagefter kan man man dekorere bagsiderne med fotos eller tegninger og på den måde give en personlig - og billig - gave.

Realistisk set vælger mange dog blot at købe en gave (endda helst én som kan byttes). Derfor følger her nogle råd til indkøbene.

Tøj
Den kendte biodynamiske virksomhed Dansk Helios tilbyder et sortiment af økologiske tekstiler - særlig til mindre børn - samt undertøj til voksne. Produkterne findes gennem forhandlere, som anvises ved at kontakte virksomheden.
Se i øvrigt oversigten over netbutikker som sælger økologisk baby- og børnetøj. Det er markant vanskeligere at finde økologisk tøj til voksne. Der findes dog enkelte forhandlere herunder også egentlige butikker. En række konventionelle tøjmærker har også lanceret økologisk tøj - især til kvinder. Se oversigten over økologiske tøjbutikker i Århus og øvrige Jylland. Stadig flere netbutikker handler også med økologisk tøj.

Kan man ikke finde egnet økologisk tøj, kan det anbefales i stedet at købe tøj, som er mærket med det nordiske svane-mærke eller EU's miljøblomst. De er ikke økologiske, men de er overgennemsnitlig miljøenlige.

Bemærk, at der også findes et særligt Øko-Tex mærke. Det har dog intet med økologisk produktion eller økologi at gøre. Mærket stiller udelukkende krav til det fædige produkts kvalitet og sundhed. Det er jo i princippet udmæket - men har altså ikke nøvendigvis noget med miljøenlighed at gøre!. Læs mere om økologisk tøj.

Hudpleje og kosmetik kropspleje
Kosmetik
Kosmetik og hudpleje er typiske julegaver, og der findes mange produkter indenfor området naturkosmetik og økologisk kosmetik. Se oversigten over varemærker.

Se også oversigt over forhandlere af kosmetik og hudplejeprodukter. En Række netbutikker forhandler også økologisk kosmetik og hudpleje.

Ønsker man sikkerhed for, om kosmetik og hudpleje faktisk er økologisk, bliver det desværere lidt vanskeligt. Der er ingen kontrol af området i Danmark, og kun de færreste kender de kontrolmærker, som kommer fra udlandet.

Som en vejledning har ØkoWeb udarbejdet en beskrivelse af kontrollen af økologisk og miljøvenlig kosmetik.

Bøger og film om miljø og økologi
Har man familie og venner som kan lide at læse er det ikke svært at finde en bog omkring temaet økologi og miljø. Se oversigten over bøger om økologi.

Både lette og skønlitterære bøger, portætbøger og tungere faglige bøger omkring verdens miljøproblemer. Interessen for miljø er stadig stigende - også på verdensplan - så kan også sagtens finde film som købes på DVD med miljø og økologi som temaer. Blandt andet Al Gores film meget berømte film om klima-problemerne kan købes på DVD. 

Andre produkter
Legetøj, møbler m.v. kan ifølge sagens naturlig sjædent være mærket som økologisk. Men det kan naturligvis være fremstillet mere eller mindre miljøenligt, og energiforbruget er naturligvis også vigtigt.

Generelt har uforarbejdede produkter af træ naturligvis lettere ved at opfylde miljørav. Hvis der er tale om tropisk træ bør man dog gå efter certificerede produkter - for med fsc.

Plastik-produkter kan være vanskelige at undgå i en moderne verden. Her gælder den generelle regel, at blød plastik ofte er mere problematisk end hård plast.

Elektronik og teknik fylder meget under juletræet, men det er desværre et vanskeligt område, som ofte er vanskeligt at gennemskue.

For batteriprodukter bør man dog stille det krav, at de skal kunne benytte moderne genopladelige batterier (de findes også i svanemærket version). Det er vigtigt at bemærke sig, at genopladelige batterier typisk er 1,2 volt, mens køb-og-smid-væ-batterierne er 1,5 volt. Nogle produkter kan derfor ikke bruge de genopladelige batterier.

Det stigende antal elektriske apperater med solceller giver også nye muligheder for CO2-neutrale julegaver. Husk blot, at nogle af solcelle-dimserne mere har pjat end af egentlig energiproduktion. Solceller koster også energi at producere, så de har kun mening, hvis de faktisk erstatter et reelt elforbrug, som alligevel ville have været der. Jo mere produktet bruges - jo mere relevans har det med en bæredygtig energikilde.

Men man kan i dag finde en velfungerende solcellelampe eller anden brugsgenstand som faktisk har brugbare solceller og fungerer godt. En lampe med solceller har jo også fordelen af, at den ikke kræver ledning.

Man kan også få mindre solcelleanlæg, som kan bruges til opladning af mange forskellige husholdningsapparater - samt mobiltelefon eller computer. Nogle af disse solceller er dog stadig forholdvis dyre og kan måske overstige det beløb, man er villig til at ofre på julegaver.