*

Økologisk øl, vin og snaps
Jul i ØkolandØko-nyt
Forside - jul
Julemad
Juletræer
Juleknas
Julegaver
Julemarked

 

 

Økologisk julebryg:
 Julefred fra Thisted BryghusJuleren - Thisted BryghusJuleRen er den bedst kendte økologiske julebryg. Den produceres af Thisted Bryghus.
JuleRen er en forholdsvis lys frugtig julebryg - men med en alkoholprocent på ikke mindre end 7,9 procent. Den indgår bryggeriets "Brygmesterens Pakkekalender", som blandt andet kan købes i SuperBest- og en række COOP-butikker. Kalenderen rummer også andre økologiske øl, men vær på vagt: Det økologiske sortiment er ikke stort nok til at fylde 24 låger, så der er også en del konventionelle øl imellem. Nyligt er dog tilføjet bryghusets senest lancerede økologiske juleøl Julefred, som er lidt Senest har bryghuset også

Søbogård Økologisk JulebrygEn usædvanlig julebryg kommer fra Søbogaard, som adskiller sig fra alle andre julebryg ved at være tilsat juletræ under brygningen. Juletræet er naturligvis økologisk.

Santa Ale julebryg, Ørbæk BryggeriSanta C Ale er julebryggen fra det økologiske Ørbæk Bryggeri. Den er en ale type og meget fyldig med en alkoholprocent på 5,8 procent.

Bryghuset Braunstein i Køge har også gennem nogle år haft julebryggen Næsgården Økologisk Guld, som er en varmforgæret, let krydret øl med en alkoholprocent på 6 procent.

Per Kølster fra Fuglebjerggård ved Helsinge har et økologisk mikro-bryggeri og mikro-malteri. Her bryger han Kølsters Julebryg, som kan købes på gården, hvor der også holdes julemarked.

På bryggeriet Skands har supermarkedskæden har fået brygget sin egen julebryg i sit private label "Irmas Udvalgte". Irmas julebryg har en alkoholprocent på 7,3 procent.

Herslev Bryghus' ved Roskilde har også et bud på en god julebryg, som er gjort særlig julet ved, at den er tilsat jule-frugten appelsin. Den har en - for en julebrug - forholdsvis moderat alkoholprocent på 6,0.

Anden øl
Selv om det er jul, kan man jo også drikke anden øl end julebryg. Men på trods af en enorm vækst antallet af mikrobryggerier i Danmark, var det i årevis nærmest påfaldende, at ikke flere valgte at producere økologisk øl. Tallet er dog vokset betydeligt. Både minder bryggerier - men også store er på det seneste kommet ind på markedet. Tuborg har lanceret den økologiske øl RÅ, som kom næsten sammenfaldende med, at Royal kom i økologisk udgave. Det er dog fortsat især Thisted Bryghus og Ørbæk Bryggeri, som står for det store sortiment af dansk økologisk øl. Herudover leverer bl.a. Søbogaard den såkaldte Æseløl, som også fås i mange caféer og specialbutikker.

Sortimentet af økologisk øl kan eventuelt findes i Øl-hallen på Erantis Økologisk Messe, som er åben på internettet året rundt.

Insisterer man på at prøve andet, end disse udmærkede øl, må man ty til udenlandsk. Her findes flere varianter i specialbutikkerne. Et helt imponerende udvalg i øl, finder man i Voldby Købmandsgård lidt nordvest for Århus. Udover at være en økologisk dagligvarebutik hævder den også at have Danmarks største udvalg i øl. Stort er det i hvert fald. Mange er naturligvis konventionelle, men på deres hjemmeside kan du klikke på "varesortiment" og "øl", hvorefter du kan vælge fx danske øko eller belgiske øko-øl. Der er også mulighed for at bestille online eller bestille økologiske fadølsanlæg.

Økologisk glögg
Økologisk gløggGlögg Ekstrakt findes i en økologisk udgave af mærket Grønnegården. Ekstrakten egner sig både til at blande med vin, men er så kraftig, at den også egner sig til at blive fortyndet med vand så den kan serveres alkoholfri til børn eller til voksne som ikke ønsker at drikke alkohol.

Søbogaard JuleglöggSøbogaards gløgg er produceret udfra deres økologiske safter. Hidtil har nogle ikke-økologiske krydderier forhindret den i at få ø-mærket. Men fra 2007 er problemerne slut!!. Nu Søbogaards juleglögg også økologisk og kna drikkes med god økologisk samvittighed.

Den Første

Den Første snaps Søbogaards
sidste snaps
bygger på den
første danske
opskrift vi
kender.  Derfor
har vi døbt den:

Den første

Økologisk snaps
I Sverige er det største spiritusfirma gået ind i produktion af økologisk snaps, men sådan er det ikke i Danmark.
Her er saftfirmaet Søbogaard foreløbig alene om at tilbyde stærke danske dråber til den økologiske julefrokost. Til gengæld har virksomheden et efterhånden ganske inmponerende sortiment i økologisk snaps.

Søbogaards tre klassiske varianater er Økokvavit Grøn, Dild og Kommen. Firmaet har dog udvidet sortimentet med yderligere tre. Med vanlig galskab har Søbogaard opkaldt en snaps efter sin såkaldte BingBang redaktør Ole Jensen. To andre bygger på opskrifter fundet i gamle arkiver: Chr. d. IV's mavebitter og Den Første. Alle seks snapse fås i mange specialbutikker landet over - men ikke i traditionelle supermarkeder!

Der findes dog også adskillige importerede typer spiritus, herunder økologisk whisky, cognac, gin og meget. Det bedste overblik over økologisk spiritus på det danske marked finder man i spiritus-hallen på den økologiske online-messe Erantis Fair.

Økologisk vin:
Økovin.dk sælger økologisk vin, cognac m.v. via webbutik. Firmaet sælger også øl, dessertvin, oliven og en række andre produkter, hvoraf dog kun nogle er økologiske. Man skal registrere sig som kunde for at se sortimentet i butikken.

Godsets Vin er formodentlig Danmarks ældste forhandler af økologisk vin, grundlagt af dansk økologis "grand old man" Troels Østergaard. I dag er butikken en velassorteret webbutik med god information om de enkelte produkter og økologisk vin generelt.

Ikke-alkoholiske drikke
Supermarkedernes udvalg af alkoholfri økologiske drikke består stort set af juice og saft til fortynding af mærkerne Rynkeby, Grønnegården, Svane.

Når det gælder drikkeklare drikke i flasker til at stille på julebordet, er der tre muligheder, som dog kun i mindre omfang fås i supermarkeder.

Søbogaards såkaldte caféflasker med et stort sortiment af saft og juice findes i specialbutikker og caféer/restauranter landet over.

Naturfrisk er en sodavands- og juiceserie som produceres af Ørbæk Bryggeri. Udvalget er stort. Forhandlere fordelt på postnumre kan findes på bryggeriets hjemmeside.

Grønnegården har caféflasker bær og frugtsaft i adskillige varianter. De fås i kiosker som 7-eleven, DSB m.m. og på tanksstationer men også i bl.a. Irma