Københavns første økologiske Cash & Carry
Den økologiske grossist ØGT åbner et økogisk supermarked for professionelle kunder
14. marts 2011
 

Lone Reumert, ØGT, Økologisk Grønne Torv
Lone Reumert med en af indkøbsvognene. De fleste indkøb vil ske ligesom i Harald Nyborg, hvor varenumre indleveres og varerne derefter udleveres.

Selv om de senere år har budt på en stribe lukninger af økologiske supermarkeder, er der også mulighed for at glæde sig over nye initiativer.

I disse dage åbner den økologiske grossist ØGT Økologisk Grønne Torv - det første økologiske supermarked for professionelle.

Butikstypen kaldes Cash & Carry og kendes blandt andet fra butikker som METRO og Inco, hvor kun virksomheder med et CVR-nr har adgang, og hvor der til gengæld er mulighed for at købe i mængder og med et sortiment som passer til restauranter, mindre butikker, kantiner og andre storkunder. Hidtil har disse kunder kun kunnet købe hos de økologiske grossister ved at bestille varerne til levering. Alternativet har været de konventionelle Cash & Carry - butikker, som de senere år har udviklet et stigende økologisk sortiment. Alligevel mener man hos ØGT at den rene økologiske grossist kan betjene kunderne på en anden måde.

ØGT - Økologisk Cash and Carry
- et strejf af nostalgisk økologi: Medarbejderne blev bedt om at male figurer på væggene for at skabe stemning.

- Vi vil ikke bare sælge. Vi vil også give gode råd til kunderne, om hvordan de bedst kommer godt igang med økologi, forklarer ØGT's ejer Lone Reumert, som også mener, at mindre grossister er langt mere fleksible i forhold til kundernes særlige ønsker.

Den nye butik er indrettet med et særligt café-område, hvor der vil være skriftlige materialer og mulighed for at tage en kop kaffe mens man lærer med om økologi i storkøkkener.

ØGT har hidtil haft børneinstitutioner og andre offentlige køkkener som deres vigtigste kunder, men den nye butik henvender sig i lige så høj grad til andre kunder som restauranter og virksomhedskantiner, som er interesseret i at opfylde kravene til det økologiske spisemærke eller blot vil forsøge sig med økologiske produkter.


Dagslyset giver en helt anderledes stemning end i fx en Metro-butik. Her er den økologisk handelsmand Thorkild Fynbo på besøg i butikken, inden varerne var sat på plads på plads.

Netop det at få kontakt med nye kundegrupper er én af Lone Reumerts formål med at starte Cash & Carry butikken.

Idéen kom efter, at virksomheden ØGT for et år siden endte midt en mediestorm med beskyldninger om at have taget overpriser fra de Københavns Kommunes børneinstitutioner. Selv om ØGT senere blev taget til nåde og følte sig renset, var oplevelsen et chock for Lone Reumert. Virksomheden tabte 7 millioner kroner i omsætning fra den ene dag til anden.

- Det gav jo tid til at tænke, siger hun og forklarer, at hun dér besluttede sig for at forsøge at sprede kundekredsen, så hun blev mindre afhængig af én type kunde.

Den nye Cash & Carry er lagt i tilknytning til ØGT's grossist-virksomhed i Farum. Det betyder, at butikken trækker på grossist-virksomhedens lager og medarbejdere. Efter Harald Nyborg-princippet vil mange af varerne være udstillet, så kunderne skal skrive en bestillingsseddel for at få dem udleveret. Det gælder dog ikke frugt og grønt, hvor det er vigtigt at kunne se og mærke produkterne.

Butikken er indrettet med store varehylder i råt træ, markante farver på væggene og sær-stande for virksomheder som bl.a. Skee Is og kødvirksomheden Hanegal. I det hele taget lægges der op til en markant anderledes stemning i butikken, som også har et lidt usædvanligt åbningstidspunkt på sin første dag: kl. 9.25

- Det tidspunkt har min astrolog anbefalet, fastslår Lone Reumert.

Den nye Cash & Carry har adressen:

Hvedemarken 5
3520 Farum
tlf. 36 75 75 75

Butikken er åben mandag - lørdag fra kl. 0700 - 1500