Find økologisk juleand, juletræ og  julegaver på:
Jul i ØkolandI Spanien er der andesteg til jul:
Danmarks sydligste
økologiske supermarked

8. december 2006
Pernille Krøyer Dynesen med sit mange-sprogede butiksskilt - også dansk

I Danmark mangler vi stadig en succes indenfor kædedrift af økologiske butikker, men én dansker har alligevel gjort det - blot ikke i Danmark.

På Costa del Sol i  Sydspanien driver Pernille Krøyer Dynesen en kæde på foreløbig to økologiske butikker i kystbyerne Marbella og Fuengirola vest for Málaga. Her sælger hun et bredt udvalg af økologisk mad til både tilflyttere og spaniere.

Mens vi i Danmark går snøftende rundt i blæsten og leder efter en økologisk and, er man på solkysten sikret andesteg til jul - takket være Pernilles økologiske butikskæde Bionatura.

Det er dog ikke danskernes jagt på andesteg, som driver forretningerne frem.

- Omkring en tredjedel af kunderne er spaniere, mens resten er udlændige, men danskerne udgør kun en lille del af dem. Der er for eksempel langt flere briter, fortæller Pernille.


Spanske varer dominerer køledisken. Dansk landbrug er stort set kun repræsenteret med lidt ost fra Thise og Løgismose samt kød og pålæg fra Hanegal.

Selv om hendes butikker har mange ligheder med tilsvarende butikker i Danmark, er vareudvalget anderledes. Danske varer som Thise og  Løgismose syner ikke meget på hylderne, mens mælk, drikkevarer, frugt og grønt stort set er spansk eller fra andre dele af Europa. Selv om butikken har frossen flæskesteg fra Hanegal, er hovedparten af kødet fersk - og fra Spanien. Pernille lægger vægt på, at også betjeningen er spansk, selv om de spanske kvinder bag disken ofte må tale deres bedste skole-engelsk for at hjælpe kunderne.

Som for mange andre var det en tilfældighed som bragte Pernille ind i den økologiske branche. Hun var ansat i et sydspansk kødfirma og fik til opgave at skaffe økologisk kød. Langsomt kom interessen for de mærkelige varer, og de var inspirationen til, at hun 1996 startede en egentlig økologisk butik i den eksklusive turistby Marbella. Selv om salget gik trægt i starten, havde hun efter fem år fået så stabil en omsætning, at hun turde etablere endnu en Bionatura-butik i nabobyen Fuengirola.


Butikken i Marbella ligger i et lille butikscenter - men i modsætning til mange spanske forretninger holdes ikke siesta.

Nu kører begge forretninger så godt, at de ansatte kan varetage hovedparten af de daglige opgaver. Imens har Pernille fået travlt med andre økologiske forretninger. Faktisk optager økologiske citroner en stor del af hendes tid. Sammen med Jan Bruus fra Blære Frugt i Nordjylland, sørger hun for, at der kommer sydfrugter til danske supermarkeder.

Andalusien er storproducent af frugt og grøntsager til hele Nordeuropa, og selv om området er kendt for sin intensive brug af sprøjtemidler, er der også flere økologiske gartnerier og plantager i området. Pernille Krøyer Dynesen har boet i Sydspanien siden hun var 16 år og kender sproget og Spanien. Derfor er hun den ideelle kontakt for et dansk firma, som skal have løbende import af friske varer fra Sydspanien.

Pernille Krøyer Dynesen udstråler engagement og virkelyst, og måske kommer den ikke fra fremmede. Som hendes navn antyder er hun barnebarn af den kendte opfinder Karl Krøyer, som allerede midt i sidste århundrede plæderede for, at den danske svineproduktion skulle lægges om til økologisk drift.

- Jeg tror, han ville være blevet glad, hvis han havde fået at se, hvad jeg laver i dag, siger Pernille med slet skjult stolthed.

Her findes Bionatura-butikkerne:
Bionatura i Fuengirola Bionatura i Marbella
Avenida de Los Boliches 112
29640 Los Boliches
Fuengirola
tlf. (+34) 952 66 07 57
Félix Rodriguez de la Fuente
s/n Efif. Berrocal
29600 Marbella
tlf. (+34) 952 90 04 01
(hjørne på en sidevej til
Avenida Ramon Y Cajal)


Andalusien er kendt for sin store produktion af frugt og grøntsager, og det præger også de danske økologiske butikker i Sydspanien.