Økologisk supermarked i Århus:
Gårdbutikken erklæret konkurs
6. september 2008

Gårdbutikken i Byen - det efterhånden landskendte økologiske supermarked i Århus er med indgangen til september gået konkurs. Ejeren. Karsten Kjærgaard, oplyser overfor ØkoWeb, at han har måttet konstatere, at der trods alt var for få kunder - og de lagde for lidt salg i butikken, til at den kunne drives videre.

Økologisk kød i økologisk supermarked
Grundlæggeren af Gårdbutikken i Århus, Jacob Dan Nielsen ses her i butikkens slagterafdeling kort før butikkens første konkurs.

Indtil fornylig var det ellers på tale, at butikkken skulle relanceres med nye investeringer. Planer som Karsten Kjærgaard dog ikke har villet afsløre detaljer om.

Konkursen skete næsten samtidig med, at et andet økologisk supermarked, Hedeagergaard i Kolding, blev overtaget af Jesper Schimming, der i forvejen driver to mindre økologiske supermarkeder i København).

Både butikken i Århus og i Kolding var tidligere en del af den fremvoksende kæde af økologiske supermarkeder Gårdbutikken A/S. Kæden blev startet af landmanden Jacob Dan Nielsen med en butik i Holstebro og senere - med en støtte på 1,2 millioner kroner fra EU's Landistriktsmidler - udvidet med butik i både Viborg og Århus. Senere overtog kæden også butikken i Kolding, som var drevet af andre landmænd - og også gået konkurs.


En butiksmontre med færdigpakket økologisk kød i Gårdbutikken i Århus - et syn som stadig kun forekommer få steder.

I 2006 gik kæden Gårdbutikken A/S konkurs. Butikkerne i Holstebro og Viborg blev lukket, mens butikken i Århus blev overtaget af Karsten Kjærgaard, og butikken i Kolding blev overtaget af Kristen Hedeager. Også de to nye butiksejere var landmænd. Karsten Kjærgaard driver jordbruget på den økologiske ø Livø i Limfjorden, mens Kristen Hedeager har en kvæggaard ved Ølgod. 

Butikkerne i Kolding og Århus gjorde sig bemærket ved at være de eneste økologiske butikker i landet som havde udviklet sig til noget, som lignede ægte supermarkeder. De havde et stort varieret sortiment, vin-afdeling, mejeriafdeling og egen økologisk slagter. En tilsvarende butik i Herning lukkede for et års tid siden. I Kolding var man endda begyndt at udvide med delikasse og færdigmad.

Efter at det københavnske Egefeld nu har overtaget Hedeagers butik i Kolding, spekulerer mange er på, om Jesper Schimming også vil tage springet til Århus og overtage den konkursramte butik på Kystvejen, så den kan blive den fjerde butik i Egefeld-kæden.
 

Slagterafdeling med økologisk kød
Slagterafdelingen i Gårdbutkken i Århus