Vivaness

Messen for økologisk kosmetik

Økologisk vin er tema for Biofach 2008
27. august 2007

Økologisk champagne
Fra Biofachs vin-hal i 2007.
Foto: NürnbergMesse

Verdens største økologiske messe - Biofach - har i mange år haft et "Årets Land", hvor der blev sat særlig fokus på et bestemt områdes økologiske produkter.

På messen i 2008 er det imidlertid anderledes. Her er det ikke et land men et produkt, som er i centrum, og produktet er: Økologisk Vin.

Vin-hallen, som i forvejen er stor, fornys og udvides væsentligt. De store vinproducenter fra Italien, Frankrig, Spanien, Argentina, Chile, Tyskland, Grækenland, Østrig, Tyrkiet og Ungarn får ekstra plads at boltre sig på. Samtidig gør Biofach en ekstra indsats for at skaffe vin fra mindre kendte vinområder, og smageområdet "Vinoteket" skal gøres til et trækplaster for de besøgende.

Smagning af økologisk vin
Smagning af økologisk vin på Biofach.
Foto: NürnbergMesse

Den store vinkonkurrence Wine Award bliver årets store begivenhed. I 2007 kæmpede 1129 (ét tusind ét hundrede niog tyve) forskellige økologiske vine om de 76 medaljer, men Biofach forventer flere i 2008. Deadline for tilmelding af vine til konkurrencen er 5. oktober 2007.

Vin er blevet et stadig vigtigere økologisk produkt i de senere år. På Biofach 2007 var der 300 økologiske udstillere fra 13 vinlande, og landbrugsarealet med økologiske vindruer til vin vokser år for år. Italien er det vigtigste økologiske vinland med 30.000 hektar, mens Frankrig og Spanien deler 2. pladsen med hver cirka 15.000 hektar vinstokke.

Det skønnes, at 4 procent af Europas vinproduktion er økologisk. Tyskland halter lidt bagefter de andre store vinlande med et par tusind hektar vinstokke og kun to procent af landets vinproduktion. Til gengæld er væksten i det økologiske vin-areal voldsomt, så også Tyskland ventes at få en stor økologisk vinproduktion i løbet af nogle år.

Økologisk rødvin
Af naturlige årsager er Vin-hallen blandtt de hyggeligste steder på den store økologiske messe i Nürnberg.
Foto: NürnbergMesse

Det er specielt bemærkelsesværdigt, at Biofach vælger netop vin som årets økoologiske produkt. Vin er det eneste landbrugsprodukt, som stadig ikke er omfattet af de økologiske regler, fordi vin-landene ikke har kunnet blive enige om, hvilke regler som skal gælde for produktet - blandt andet i forhold til tilsætning af sulfit, som er påbudt i mange vin-regler men forbudt i de økologiske regler. Derfor må økologisk vin kun sælges under betegnelsen "Vin produceret af økologiske druer".

Regler for økologisk vin er dog under udarbejdelse i EU og mange venter, at reglerne vil komme i 2009.

Valget af vin som fokus-område er et brud på en mangeårig tradition, hvor Biofach plejer at vælge et årets land, som får særlig økologisk fokus. For Biofach i 2008 havde Danmark ansøgt om at blive "Årets Land" som en del af en stor del eksport-indsats. Flere danske eksport-virksomheder protesterede dog mod projektet, da den store indenlandske efterspørgsel gjorde det stort set umuligt for dem at finde produkter eksportere.

Da Danmark i januar i år meldte afbud til kandidaturet som "Årets Land" måtte Biofach finde en løsning, og messe-ledelsen valgte således helt at droppe Årets Land i 2008 og istedet koncentrere sig om økologisk vin.

Barbara Böck fra Biofach siger dog til ØkoWeb, at beslutningen om at droppe Årets Land ikke er permanent, ligesom beslutningen i år heller ikke alene skyldtes Danmarks afbud, men afbudet gav Biofach en mulighed for at afprøve et nyt koncept og samtidig opfylde et længe næret ønske om at sætte større fokus på det vigtige produkt vin.

Læs mere om Biofach