Besøg
Biofach
Verdens største økologiske messeÅrets land på Biofach aflyst:
Mangel på økologiske varer stopper eksport-initiativ

16. januar 2007

Argentina som årets land på Biofach
Argentinas udstilling, da de var årets land. I år er det Italien, men Danmark er ikke klar endnu. Måske i 2009 - hvis der kommer omlæggere nok.

Et stort anlagt initiativ for at fremme den økologiske eksport udsættes på grund af mangel på råvarer.

Fremme af eksporten var en af hovedmålene i den såkaldte Økopakke, som blev vedtaget i forbindelse med den seneste finanslov. 189 millioner kroner til udvikling af det økologiske marked - herunder eksportfremme - over de næste syv år.

Nu viser det sig imidlertid sværere end ventet at bruge de mange penge. Flere virksomheder - især i kødbranchen - melder om store problemer med at skaffe råvarer. Da virksomhederne først vil forsyne hjemmemarkedet, har mange virksomheder simpelthen ingen varer at eksportere.

Derfor drejes indsatsen nu mod landmændene, for at få flere til at lægge om til økologisk dyrkning, mens eksport-indsatsen er dæmpet ned.


Paul Holbeck

- Vi ønsker ikke at svigte hverken de danske forbrugere eller de danske detailkæder, der har taget økologi til sig, forklarer direktøren for Økologisk Landsforening Paul Holmbeck.

Én af de store mål var at gøre Danmark til Årets Land på verdens største økologiske messe Biofach i 2008. Meget tydede på, at det ville lykkes, men Økologisk Landsforening har nu også trukket ansøgningen tilbage og udsat projektet på ubestemt tid.

- Det er ikke let at sige nej til at blive Årets land i 2008, når muligheden er indenfor rækkevidde, og når de står med den store guldmedalje i hånden. Men ved at vente får vi flere økologiske landbrug og flere mindre virksomheder op i gear. Det betyder, at vi opnår en væsentlig bedre udnyttelse af både virksomhedernes og fødevareministeriets investering i den økologiske eksportindsats, siger Henry Franzen fra en af de deltagende virksomheder.