Nürnberg
Middelalderbyen
Nürnberg

 


Hvordan finder jeg
Hotel i Nürnberg?Se
billed-reportager fra:

Biofach 2008
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu
åbnede Biofach

Biofach 2007
Biofach 2007


Biofach 2006
Biofach 2006

Thise slipper køerne løs

Biofach 2001
Biofach 2001

USA på vej med nationale økologiske regler

Biofach 2000
Biofach 2000
Danmarks første fællesstand i Nürnberg


Nürnberg-turisten:
Tips til Biofach og Nürnberg
30. januar 2009

Biofach - indgang mitteBesøger man den økologiske messe Biofach for første gang, kan det være lidt forvirrende at finde rundt - både på messe-området og i Nürnberg. Samtidig er der faste arrangementer, som kan være gode at kende. Derfor følger her nogle tips til både udstillere og besøgende på Biofach 

 

Transport

Hvordan kommer man til Nürnberg?
Har man ikke megen bagage, er toget klart den bedste måde at tage til Nürnberg. Både fra København og Kolding går der nattog direkte til Nürnberg. Man kan bestille egentlig sovevogn og har her mulighed for at ankomme veludhvilet til Nürnberg ved syv-tiden om morgenen. Efter en morgenmad i centrum er man klar til at tage metroen til messen. Det kan imidlertid være vanskeligt at skaffe plads på togene til Nürnberg, da Biofach ligger midt i mange skolers vinterferie, så der skal bestilles plads meget god tid!! Gerne måneder før man skal afsted. Kan man ikke skaffe plads via DSB, kan det være en idé at prøve at købe billet via det tyske togselskab DB, da de nogle gange har billetter, selv når DSB har udsolgt. Det er også fuldt ud realistisk at køre til Nürnberg i bil. Der er omkring 900 km og turen må forventes at tage ca. 10 timer. Der er motorvej hele vejen fra Danmark. Udover den klassiske rute via Kassel er der mulighed for at vælge en alternativ rute via Berlin, som er mindre trafikeret og ofte derfor hurtigere. Kommer man fra den danske grænse drejes der ved Hannover fra ad Autobahn 2 mod Berlin. Før Magdeburg køres videre ad Autobahn 14 mod Leibzig, hvorfra man drejer af til Autobahn 9 mod München. Herfra køres direkte Nürnberg. Endelig er der fra København mulighed for at tage fly til Nürnberg. Både SAS og Lufthansa har direkte fly til Nürnberg fra Kastrup. Herudover findes der afgange med skift i fx. Berlin eller München fra både Kastrup og Billund. Metro-linien U2 har station ved lufthavnen i Nürnberg, så det er let at komme til centrum og messe-centeret. I 2008 og 2009 har Økologisk Landsforening desuden arrangeret bus-transport til Biofach for en del af sine medlemmer.

Metro-billet, NürnbergMetro:
Er man på Biofach i flere dage, er der stor sandsynlighed for, at man kommer til at bruge Metroen (U-bahn) jævnligt. Det er derfor oftest en god idé straks at købe et Tages-Karte (dagskort til alle de dage, hvor man opholder sig på messen). De købes på hovedbanegården. Køber man til de første tre dage får man normalt søndag gratis med, idet et dagskort for lørdag gælder i hele weekenden. Bemærk: Har man købt adgangskort forud for Biofach, vil den normalt indbefatte gratis transport med metroen, og man behøver derfor ikke købe metro-billetter. Adgangskort købt ved indgangen til Biofach indbefatter dog ikke metro-billet. Messe-metro-stationen ligger på U1-linien.

Sporvogn i Nürnberg
Udover U-Bahn har Nürnberg også både busser og en letbane. Så det er forholds let at komme rundt i byen.

Bil:
Der er forholdsvis gode muligheder for parkering ved messen, selv om der godt blive lidt presset i løbet af dagen. Det kan være en fordel at komme tidligt. Til gengæld kan det være besværligt at parkere i midtbyen. Det vil derfor ofte være en fordel at parkere bilen fast ved messen og så bruge metro'en til at komme frem og tilbage til sit hotel, hvis det er muligt. Det gælder også for udstillere, som har særlige parkeringspladser ved udstillings-hallerne og derfor kan bruge deres bil som "lager" og så blot bruge metro til personlig transport.

 

Messen

Adgang til Biofach
Har man ikke købt billet forud for ankomsten vil man typisk komme til at stå kø for at blive registreret. Biofach er en lukket messe .- dvs at man ved ankomsten skal oplyse, hvilket firma / organisation man repræsenterer m.v. Der er i princippet ikke adgang for almindelige forbrugere. Prisen er heller ikke attraktiv for forbrugere. I 2009 koster en dags-billet 30 Euro. 

Messe-området
Selve messe-arealet Nurnberg Exhibition Centre ligger i den sydøstlige del af byen på vej mod Langwasser. Messen har sin egen metro-station "Messe". Det tager kun en halv snes minutter at køre fra Nürnberg hovedbanegård  - Haubtbahnhof - til messen. Der er store parkerings-arealer lige uden for messen. Messen har forskellige indgange afhængig af, om man kommer med U-bahn eller med bil. Hvis man aftaler med bekendte at mødes "ved indgangen" skal man derfor huske at beslutte hvilken indgang, det drejer sig om.
 

Kort over messe-areal, Biofach
Oversigt over messe-arealet under Biofach. De orange haller rummer de internationale stande, mens de lyseblå rummer de tyske stande. Den olivengrønne Hal 7 rummer kosmetik-messen Vivaness, mens den stribede hal 4A er vin-hallen. Til venstre ses indgang "Mitte" som giver adgang til metro-stationen. Den store hovedindgang "Ost" ses i højre side med adgang til parkeringsarealer. Der er desuden indgang "Süd" som ligger i bunden af kortet. Grafik: NürnbergMesse

Standene
Hovedparten af de danske stande er samlet i Hal 1, som man kommer til ved at gå til højre fra indgang "Mitte" - metro-indgangen. Selv om mange danskere vil foretrække at bruge tiden på de internationale stande, er det en god idé også at besøge de store områder med rent tyske stande. Her er typisk meget liv og mange. Mange internationale udstillere prøver ofte at sikre sig stand netop i de tyske haller, da mange tyske indkøbere næsten kun kommer dér.

Internet
Der er trådløs internet på hele udstillings-arealet - men det koster penge. Man køber et kort med en kode, som giver adgang i et kvarter, en time eller hvor lang tid man nu har brug for. Et kvarter koster 3 Euro, mens en hel dag koster 40 Euro. Skal man blot checke sin mail, kan man derfor med fordel undersøge, om hotellet har billigere adgangs-muligheder.

 

Ophold og underholdning

 

NH Hotel Nürnberg
NH Nürnberg City ligger helt idéelt tæt ved hovedbanegården - men det også blandt byens dyreste hoteller - og nok også det hotel, som hæver priserne mest markant under Biofach.

Hotel
Der er mange hoteller i og omkring Nürnberg. Mange erfarne Biofach-deltagere foretrækker at sikre sig hotel i centrum af Nürnberg og så køre til messen med metro. Særligt populært er at sikre sig et hotel tæt ved hovedbanegården omkring Königstrasse, hvor der er kort afstand til næsten alt. Det kan dog være særdeles vanskeligt at skaffe hotel i byen under messen - og hotellerne hæver herudover priserne markant i forbindelse med de store arrangementer (Messe-Preise). Kan man ikke få hotel i midtbyen, kan det være en god idé at sikre sig et hotel tæt ved en U-Bahn-station, så man let kan komme til Biofach og til Nürnberg centrum. Kan man ikke skaffe hotel i selve Nürnberg er det fuldt ud realistisk at finde hotel i nogle af de mindre omliggende byer - fx Erlangen - hvorfra der går tog. Bemærk dog at de sidste tog typisk går fra Haubtbahnhof omkring midnat eller senest kl. ét. For festligt anlagte messedeltagere kan det jo være et problem.
Nürnberg

Byen Nürnberg
Når man er i Nürnberg kan det anbefales også at besøge byens charmererende centrum, som er omgivet af en stor bymur. Der er gågader i stort set hele centrum med mange smukke steder og forretninger med gode shopping-muligheder. Der er desuden et marked med grøntsager og andet midt i byen. Netop byens gamle centrum - Altstadt - er endnu en grund til at finde hotel dér, når man alligevel er i byen. Læs evt. mere om Nürnberg. Umiddelbart udenfor messe-hallerne ligger Reichsparteitaggelände, hvor Hitler holdt sine spektakulære masse-optrin i 30'erne og 40'erne.

Lørdag: Galla-middag lørdag
Lørdag er der galla-middag, som består af mad fra Årets Land. Maden er oftest noget af det bedste, som det økologiske køkken kan præstere, og der er levende musik. Ønsker man at deltage i galla-middagen er det en god idé at købe billet straks efter ankomst, da de ofte bliver ret hurtigt udsolgt. Spørg i informationen.

Barfusser, Nürnberg
Ølkælderen Barfusser har eget bryggeri, og det er der brug for, når Biofach-udstillerne fylder kælderen fredag aften.

Fredag: Bionacht og Barfusser
Fredag aften holder Biofach-udstillingen længe åben - til kl. 21 (bemærk dog, at dørene lukkes for nyankomne kl. 18). Der er tradition for, at udstillerne denne aften hygger sig med besøg på hinandens stande - den såkaldte Bionacht. Bagefter tager mange udstillere til midtbyen og spiser og drikker med forretningsforbindelser og venner. Udstillere, som har været på Biofach i mange år, har for vane at vælge den store bayerske ølkælder Barfusser, hvor der serveres traditionel tysk mad og fadøl. Barfusser er meget stor, og der er plads til hundredevis af mennesker. Alligevel er der altid trængsel, og det er vanskeligt at skaffe siddeplads. Kælderen er denne aften principielt kun åben for udstillere, og man kan risikere at skulle vise udstiller-adgangskort for at komme ind! Nogle foretrækker at bevæge sig over i nogle af de andre restauranter og barer, som ligger i centrum. Det gælder mange besøgende samt udstillere, som synes stemningen på Barfusser er for sammenspist - eller som ikke bryder sig om sauerkraut og anden etnisk tysk mad.