ØkoWeb - Forsiden
  
Læs mere om:
Biofach
Kina vokser
Økologi i Rusland

 

Se også
billed-reportager fra:

Biofach 2008
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu
åbnede Biofach

Biofach 2007
Biofach 2007


Økologi i Rusland er langsomt på vej frem
28. februar 2008

Ana Ukhanova, Saimaa, Rusland
Ana Ukhanova repræsenterede Saimaa på Biofach. Hun taler - udover engelsk - også ganske godt dansk.

Indtil nu har Rusland  været blandt de lande, hvor økologi er vokset langsomst. Sidste år var der kun en enkelt russisk udstiller på Biofach. I år var der to. Men både produktion og marked er langsomt på vej frem også i Rusland.

En af de russiske firmaer, som har været igang i længere tid, er frugt- og bærvirksomheden Saimaa, som eksporterer økologisk certificerede bær til blandt andet det danske firma Berrifine.

Frosne økologiske bær fra Rusland
Forbrugerpakninger med frosne bær fra det nordlige Rusland. Økologiske varianter findes indtil videre med blåbær, tranebær og tyttebær.

Saimaas produktion baseres hovedsagelig på vilde bær indsamlet i det nordlige Rusland, blandt andet Karelen. Saimaa er et forholdsvist stort firma med en lagerkapacitet på 10.000 tons, men det er kun en mindre del af produktionen, som er certificeret som økologisk.

Udover de indsamlede vilde bær har virksomheden egen bærplantage og arbejder på at etablere en egentlig produktion af dyrkede økologiske bær.

Hidtil er hele den økologiske produktion gået til industiel brug, men markedsføringsmedarbejder Anna Ukhanova oplyser, at Saimaa indenfor det seneste år begyndt at markedsføre sig med frosne bær til detailmarkedet.

Standen for Saimaa - russisk bærfima
Selv om Saimaa har lanceret forbrugerpakninger, er de induistrielle kunder stadig langt de vigtigste - også på Biofach.

Saimaa har indtil videre lanceret frosne tranebær, blåbær og tyttebær i økologisk udgave. Produkterne henvender sig både til hjemmemarkedet og til det vesteuropæiske marked. Rusland har ikke selv et certificeringsorgan som kan opfylde EU-kravene- Derfor kontrolleres produkterne af det tyske BCS.

Økologisk
grossist i Moskva

Markedet for økologiske produkter i Rusland har hidtil været meget lille. Den del af de russiske forbrugere som har råd til at købe økologiske varer har hidtil vist større interesser for andre luksusvarer end netop økologisk mad. I Moskva er dog nu dukket enkelte forretninger som direkte henvender sig til de økologiske kundegrupper.

Olga Smirnova fra Moskva
Olga Smirnova leverer til Moskva, Skt. Petersborg og nu også til Krasnoyarsk.

Olga Smirnova har igennem tre år drevet grossist-virksomheden Bio-Holding i Moskva, hvor hun blandt andet sælger økologiske fødevarer og miljøvenlige rengøringsmidler.

- Interessen stiger trin for trin, siger Olga Smirnova, som er taget til Biofach for at se efter nye varer til det russiske marked.

Hendes virksomhed arbejder primært i Moskva, hvor hun i leverer til 30 butikker. Herudover leverer hun til enkelte butikker i Sankt Petersburg og er senest begyndt også at sende økologiske fødevaerr til millionbyen Krasnoyarsk i Sibirien. På Biofach fattede Olga Smirnova blandt andet interesse for Ørbæk Bryggeris nye smothie, som et produkt, som kunne være interessant for økologiske forbrugere i Rusland.