Hvad er det du spiser?
økologi, mad og sundhed
af Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaard 

 
 




Hvad er det du spiser? af Ane Bodil Søgaard og Troels Østergaard

Man skal være meget ny på det økologiske område for ikke at kende Bodil Søgaard og Troels Østergaard.

Troels Østergaard kan man uden overdrivelse kalde dansk økologis Grand Old Man. Han har skrevet hele boghylder fulde af bøger og blade om økologi.

Bodil Søgaard har i årevis talt for økologi og for mere fokus på de sekundære stoffer, som hun har forsket i på Landbohøjskolen (KVL).

Troels ØstergaardDerfor vil mange økologisk interesserede måske modtage denne bog med en vis skepsis. Er det en røst fra fortiden? Er det blot de samme synspunkter, vi nu har hørt i 30 år?

Svaret er både ja og nej.

På mange måder bygger bogen på den argumentations-form, som økologien benyttede sig af i sidste århundrede. Den form som mange i dag med foragt vil kalde frelst. De lægger på ingen måde skjul på, at bogens mål er at overbevise læseren om, at det er en god idé at spise økologisk.

Ane Bodil SøgaardMen bogen er også præget af, at den er skrevet af to af de mest vidende personer på området, og selv om argumentations-formen er gammelkendt, så er argumenterne det ikke nødvendigvis. Begge forfattere er fuldt opdaterede på deres felt, og den lille bog er en rigtig god samling af fakta og argumenter, som enhver økologisk interesseret bør kende.

I disse år markedsføres økologiske produkter i stigende grad som smarte og trendy efter samme koncept som firehjuls-trækkere og nye køkkener. Samtidig er de økologiske informationskampagner via statsmidler bundet til kun at fremføre sløv-slebne argumenter, som ikke for alvor gør oprør mod det system, som finansierer dem.

Her er det dejligt befriende at få uforfalskede synspunkter fra personer, som ved hvad de taler om, og som ikke behøver tage politiske og finansielle hensyn, når de fremfører dem.

Det går som en gennemgående tråd i bogen, at økologiske varer er sundere og bedre for både os og verden.

Samtidig er forfatterne heller bange for at gå videre ved at tale for at spise vegetabilsk - og gerne biodynamisk - ikke udfra en religiøs/filosofisk holdning men solidt funderet i den enorme viden, som de to forfattere har samlet sammen gennem deres lange økologiske karriere.

Når man er kommet lidt ind i bogen får man derfor også følelsen af, at den nok er en røst fra fortiden - men også fra fremtiden.

En fremtid hvor holdningerne får luft - uden omsvøb.

Hvad er det du spiser?
Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaard
Forlaget Hovedland
ISBN 978-87-7739-963-3
Indbundet. 173 sider, 148 kr.
Udkommer 29. juni 2007

Bogen kan købes eller bestilles hos alle boghandlere men kan også købes via forlaget Hovedlands netbutik.