Man skal være meget ny
på det økologiske område for ikke at kende Bodil Søgaard og Troels Østergaard.
Troels Østergaard kan
man uden overdrivelse kalde dansk økologis Grand Old Man. Han har
skrevet hele boghylder fulde af bøger og blade om økologi.
Bodil Søgaard har i årevis
talt for økologi og for mere fokus på de sekundære stoffer, som
hun har forsket i på Landbohøjskolen (KVL).
Derfor
vil mange økologisk interesserede måske modtage denne bog med en vis
skepsis. Er det en røst fra fortiden? Er det blot de samme
synspunkter, vi nu har hørt i 30 år?
Svaret er både ja
og nej.
På mange måder bygger
bogen på den argumentations-form, som økologien benyttede sig af i
sidste århundrede. Den form som mange i dag med foragt vil kalde frelst.
De lægger på ingen måde skjul på, at bogens mål er at overbevise læseren
om, at det er en god idé at spise økologisk.
Men
bogen er også præget af, at den er skrevet af to af de mest vidende
personer på området, og selv om argumentations-formen er gammelkendt, så
er argumenterne det ikke nødvendigvis. Begge forfattere er fuldt
opdaterede på deres felt, og den lille bog er en rigtig god samling af
fakta og argumenter, som enhver økologisk interesseret bør kende.
I disse år markedsføres
økologiske produkter i stigende grad som smarte og trendy efter samme
koncept som firehjuls-trækkere og nye køkkener. Samtidig er de økologiske
informationskampagner via statsmidler bundet til kun at fremføre sløv-slebne
argumenter, som ikke for alvor gør oprør mod det system, som finansierer
dem.
Her er det dejligt
befriende at få uforfalskede synspunkter fra personer, som ved hvad de
taler om, og som ikke behøver tage politiske og finansielle hensyn, når
de fremfører dem.
Det går som en gennemgående
tråd i bogen, at økologiske varer er sundere og bedre for både os og
verden.
Samtidig er forfatterne
heller bange for at gå videre ved at tale for at spise vegetabilsk
- og gerne biodynamisk - ikke udfra en religiøs/filosofisk holdning men
solidt funderet i den enorme viden, som de to forfattere har samlet sammen
gennem deres lange økologiske karriere.
Når man er kommet lidt
ind i bogen får man derfor også følelsen af, at den nok er en røst fra
fortiden - men også fra fremtiden.
En fremtid hvor
holdningerne får luft - uden omsvøb.
Hvad
er det du spiser?
Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaard
Forlaget Hovedland
ISBN 978-87-7739-963-3
Indbundet. 173 sider, 148 kr.
Udkommer 29. juni 2007
Bogen kan købes
eller bestilles hos alle boghandlere men kan også købes via forlaget
Hovedlands netbutik.
|