Andalusien
gør en indsats styrke sin markedsandel på det økologiske
marked. Blandt andet udvides den økologiske messe BIOCórdoba
år for år
|
Andalusien
er kommet bagud i kampen om de økologiske kunder. Derfor investerer den
sydspanske region nu tre milliarder kroner i at øge den økologiske
produktion. COOP's indkøber venter et øko-boom i Sydspanien
Dagligt
kører stribevis af lastvognsstog fra Sydspanien til Nord- og
Centraleuropa med frugt og grønt. Andalusien er Europas førende
out-of-season leverandør, men den voldsomme konventionelle produktion har
også givet Sydspanien ridser i imaget på grund af den intensive brug af
pesticider. Samtidig har konkurrenterne i blandt andet Italien været
hurtigere end spanierne til at se mulighederne i det voksende økologiske
marked.
Manuel
González de Molina frygter, at Andalusien mister markedsandele på
frugt og grønt, hvis regionen ikke er med i udviklingen på det
økologiske område.
|
Det
økologiske areal i Andalusien er ganske vist femdoblet indenfor de sidste
fem år. Det blev i 2006 opgjort til 557.000 hektar - næsten fire gange
så stort som det samlede danske øko-areal. Alligevel mener Andalusiens
regionalregering - Junta de Andalucia - at det går for langsomt. Specielt
indenfor frugt og grønt vil regionen gerne sikre sig en markedsandel på
det økologiske område, som matcher den markedsandel på 20 - 25 procent,
som Andalusien har på konventionel out-of-season frugt og grønt i
Europa.
Eksportformidler
Pernille Krøyer Dynesen driver selv et økologisk
supermarked i den sydspanske by Marbella og mærker tydeligt
den øgede efterspørgsel både på eksportmarkederne og i
Spanien.
|
Med en ny
aktionsplan og 400 millioner euro (3 mia. kr.) i tilskud er det målet at
øge produktionen markant frem til år 2013. Særligt skal produktionen af
frugt og grønt sættes i vejret. Andalusien dyrker i dag knap 6.000
hektar med økologisk frugt og grønt, men målet er, at især nye
frugt-plantager skal bidrage til at bringe arealet op på cirka 30.000
hektar.
Lederen af
regionalregeringens økologi-kontor Manuel González de Molina siger, at
der især er to grunde til, at der nu satses så stærkt på økologi.
- Dels
må vi indse, at vi ikke kan blive ved med at ødelægge
natur-ressourcerne på den måde, vi har gjort hidtil, dels risikerer vi
at miste markedsandele, hvis vi ikke er med i udviklingen, når det
økologiske marked vokser, siger Manuel González de Molina til
Børsen.
Kan
sælge det
meste i Spanien
Det
spanske hjemmemarked er også begyndt at røre på sig. Tidligere har
interessen for økologi været lille blandt de spanske forbrugere, men
flere og flere produkter dukker op i supermarkederne. Spanien er et stort
europæisk fødevaremarked, så selv om den økologiske markedsandel
stadig er under én procent, kan væksten i efterspørgslen på
hjemmemarkedet nu tydeligt mærkes.
-
Faktisk er efterspørgslen steget så meget, at vi sandsynligvis ville
kunne sælge det meste af produktionen på hjemmemarkedet, så også af
den grund skal vi øge produktionen, siger Manuel González de Molina.
- Alt
kan sælges nu, siger Pernille Krøyer Dynesen. Hun bor fast i
Andalusien og arbejder som eksport-formidler for en række spanske
producenter af økologisk frugt og grønt. Hun bekræfter, at det til
tider kan være vanskeligt at skaffe tilstrækkeligt med varer til de
danske virksomheder, som ønsker at importere.
Væsentlige
dele af produktionen er solgt til de nord- og centraleuropæiske
supermarkeder allerede inden grønsagerne er sået, og det gør det
vanskeligt for nye importører at sikre sig stabile leverancer.
COOP
har ikke problemer med
at skaffe spanske økologiske varer
Den
største danske indkøber - COOP - er en af de få, som ikke mærker store
problemer med at skaffe varer, netop fordi COOP over lang tid har opbygget
tæt kontakt til en række faste leverandører.
- Vi
har fordelen af at have arbejdet i Spanien i rigtig mange år, og vi
sætter løbende nye produktioner i gang. For os var problemerne større
tidligere, blandt andet fordi producenterne var dårligt organiseret,
siger office manager Anders Lind fra COOP Foods' indkøbskontor i
Valencia.
Han er dog
ikke tvivl om, at udviklingen nu tager yderligere fart.
- Der
kommer til at ske rigtig meget. Jeg venter et øko-boom hernede i løbet
af de næste tre år, siger han.
Anders
Lind mener også, at forudsætningerne for en øget økologisk produktion
er blevet markant forbedret. Mange spanske producenter er påvirket af
skandalerne omkring pesticider, og flere lægger om til Integreret
Produktion og får dermed et meget lavere kemi-forbrug. Derfra er
overgangen til en egentlig økologisk produktion kortere.
Artiklen
blev bragt i dagbladet Børsen d. 11. oktober 2007. Publiceret på på ØkoWeb
Danmark d. 19. oktober 2007
|