I
den lille andalusiske landsby Riofrio produceres Verdens eneste
økologiske ægte kaviar
Gennem
generationer har den sydspanske landsby Riofrio været kendt i egnen
omkring Granada for sine fiskerestauranter og ørred-dambrug. Allerede i
1980'erne begyndte konkurrencen imidlertid at presse priserne på ørreder
ned. Da landsbyens dambrug Piscifactoría Sierra Nevada (PSN) var meget
bevidst om miljøproblemerne ved intensivt dambrug, holdt de sig tilbage
fra at intensivere produktionen for at følge med ned i pris. I stedet
valgte de at gå helt nye veje.
Det
er et problem, at erfarne kaviar-spisere er vænnet til den mere
salte smag fra tilsætningsstoffet Borax som benyttes i konventionel
kaviar, sigerr Keith Jaggard
|
I 1985
startede dambruget opdræt af stør med henblik på at producere
økologisk ægte kaviar.
Beluga kaviar fra Rusland var allerede dengang
problematisk, fordi støren er truet, men de høje priser på produktet
giver økonomisk mulighed for at drive dambrug efter miljømæssigt helt
optimale forhold.
Dambrugs-stør
kræver imidlertid tålmodighed, og den i økologiske version kræves, at
man har mod til at investere uden udsigt til afkast de første mange år.
Kaviar
i de rette omgivelser - en luksusspise, hvor priserne starter ved
1200 €/kg og når helt op på ca. 28.000 €/kg for
"albino-kaviar"
|
Under
normale forhold er dambrugs-støren kønsmoden og klar til at blive
slagtet, når den er cirka otte år, men i økologisk produktion er der
begrænsninger på både foder og brug af hormoner. Derfor går der
omkring 18 år, før en økologisk stør kan slagtes og give kaviar. Endnu
værre er det imidlertid, at der går ni år, før man kan kende forskel
på hanner og hunner. I hele den tid skal dambruget fodre på han-fisk,
hvorfra kun fiskekødet kan sælges. For at sikre afsætningen af de store
mængder fiskekød, har firmaet også sat røget stør og stør-paté på
sit produktprogram.
Glas
til økologisk kaviar. Bemærk den bølgede stribe øverst til højre
på etiketten. Det er CAAE-mærket som dokumenter, at kaviaren er
økologisk. På sin vis en slags andalusisk Ø-mærke
|
Den store
investering og den lange produktionstid stiller krav om høje salgspriser
- som det kun er muligt at få på det helt eksklusive fødevaremarked.
Priserne på Caviar de Riofrio starter ved 1200 €/kg (ca. 9.000 kr/kg), men de bevæger
sig hurtigt opad afhængig af æggenes størrelse og karakter. Den dyreste
specialitet er kaviar fra albino-eksemplarer af støren, hvor kaviaren er
klar og gennemsigtig i stedet for gråsort. Ofte finder dambruget kun en
enkelt albinofisk om året. Fra den sælges kaviar til omkring 28.000 €
pr. kg (208.600 kr./kg).
Tilsætningsstoffet
Borax er
forbudt i alle andre fødevarer
Økologisk
kaviar adskiller sig ikke kun ved længere produktionstid og højere
omkostninger. Også smagen er markant anderledes. Traditionel kaviar
behandles med almindelig salt, men herudover tilsættes oftest Borax, et
konserveringsmiddel som i Danmark er forbudt i alle andre fødemidler end
netop stør-rogn.
Borax
bidrager til at give kaviaren en mere salt smag. Det høje saltindhold
trækker desuden vand ud af æggene, som dermed bliver mindre spændstige
og klæber sammen, så de med tiden næsten får karakter af en
kaviar-masse.
Eksportkonsulent
Keith Jaggard fra Caviar de Riofrio siger, at det har været et problem
for firmaet at overbevise erfarne kaviar-spisere om, at den mindre salte
smag og de løsere æg faktisk er et kvalitetsmæssigt løft. Derfor har
firmaet indtil videre valgt også at tilbyde kaviar med Borax - som så
ikke kan sælges med økologisk certifikat. Firmaet opfatter dog stadig
den mindre salte smag som mere delikat og sundhedsmæssigt rigtig, og han
håber, at det med tiden lykkes at sælge hele produktionen som økologisk
- uden Borax.
I
Riofrio spiser de
100 kg kaviar om året
Den
første lille mængde kaviar fra Riofrio kom på markedet omkring år
2000. I 2008 venter firmaet en produktion på 2½ ton stigende til omkring
20 tons kaviar efter yderligere fire-fem år.
Sideløbende
med kaviarproduktionen har dambruget fortsat en begrænset produktion af
ørreder som blandt andet sælges i landsbyens restauranter. Riofrio har
kun 350 indbyggere, men hovedgaden rummer 14 restauranter, hvoraf
hovedparten serverer ørred og stør. Kaviar serveres også, og næppe
noget steds i Verden serveres så meget kaviar per capita. Årligt sætter
gæsterne i Riofrios restauranter 100kg økologisk kaviar til livs.
Artiklen
blev bragt i dagbladet Børsen d. 18. oktober 2007. Publiceret på på ØkoWeb
Danmark d. 20. oktober 2007
|