Erantis

Økologiens Have
Den Økologiske Have
i Odder
 Sommermarked i Den Økologiske Have
Den Økologiske Haves: 

Grøn Festival
i september

 
 

Sankt Hans Aften
Kom til Skt Hans i den
Økologiske Have
i Odder 

e

n


*


Æselvognskørsel i Den Økologiske Have i Odder
Æselvogns-kørsel for børnene i Den Økologiske Have

Danmarks største økologiske forsøgshave ligger i Østjylland. Den Økologiske Have i Odder. Den kendte have er på intet mindre 20 tønder land og har igennem årene udviklet sig til et varieret og spændende udflugtsmål kun godt en snes kilometer syd for Århus.

Stauder i Den Økologiske Have
Haven rummer mange idéer til både stauder og køkkenhave

Økologiens Have er en inspirationshave, hvor man som privat haveejer kan få idéer og løsninger til den private have derhjemme, og haven omfatter da også efterhånden næsten alt, hvad man som privat haveejer kan tænkes at etablere.

Hele haven holdes økologisk, men hvis man man som besøgende ser frem til at gå i ukrudt til knæene, kommer man forgæves. Haven gør meget for at vise, at økologi ikke behøver stå i modsætning til en pænt holdt have, og der mange muligheder for at få rådgivning og idéer til, hvordan man hjemme kan få en pænt holdt have - uden at gå på kompromis med økologien.

vinplanter
Økologiske vindruer i vingården i Den Økologiske Have

Den Økologiske Have rummer op imod en snes forskellige tema-haver og udstillinger, som bl.a. omfatter:

Frugthaven, som udover æbler, kirsebær og pærer også indbefatter mere specielle træer som morbær, mispel, surbær og kvæde. Der abejdes i øjeblikket på, at lægge frugthaven sammen med Vingården, som haven har i samarbejde med Foreningen af danske vinavlere. Den Økologiske Vingård rummer forskellige sorter af vindruer, som egner sig til produktion af vin.

Dome i Den Økologiske Have
I baggrunden ses to to domer. Den ene dome benyttes til dyrkning af tomat, aubergine m.v. Den anden fungerer som en slags udstue med og bruges ofte i forbindelse med mindre udstillinger o.lign.

Det giver næsten sig selv, at køkkenhaven en af havens vigtigste elementer. Køkkenhaven består af 34 bede på hver 7 - 8 meters længe, med et meget bredt udvalg af grønsager.

Parcelhus-haven er indrettet specielt for private hus-ejere, som ønsker inspiration til haven hjemme omkring parcelhuset. Her er lidt af det hele - men i mere beskedne dimensioner i forhold til de større tema-haver.

Skovhaven er anderledes. Den er indrettet som en mulighed for haveejere med større haver, som også indbefatter et krat, som er svært at få styr på den. Her er krattet gjort til en hyggelig oase med en skovsø, hvor man kan nyde roen - næsten som i en rigtig skov.

Køkkenhaven
Køkkenhaven med domerne i baggrunden

Urtehaven har større lighed med gamle klosterhaver. Her er omkring et par hunddrede forskellige planter, heriblandt mange krydderurter og lægeurter.

Den Økologiske Have har også en del dyr. Til glæde for børnene er der bla. æsler, geder og svin af gammel dansk landrace, men haven har også egne bistader, hvor den gennem glasplader er muligt at se bierne i aktivitet. Bierne producerer honning til salg havens butik.

Under et besøg i De Økologiske Have har børn oftest allermest glæde af halmlegepladsen, som er placeret i et stort telt - og derfor altid er i tørvejr.

Butikken i Den Økologiske Have er ret velassorteret. Udover økologiske drikkevarer, is og slik sælges også planter, økologiske frø, haveredskaber m.v. Omkring jul sælges ofte også økologiske juletræer.

Den Økologiske Have i Odder er centrum for en række aktiviteter - især i sommerhalvåret. Størst er havens årlige Grønt Marked i september, som tiltrækker besøgende fra hele Østjylland. Meget besøgt er haven også Sankthans aften. Nogle år holder haven også et julemarked.

Herudover tilbyder haven mange i løbet af året mange kurser og mindre arrangementer. 

Den Økologiske Have ligger i udkanten af Odder og er let at nå både med bil og offentlig transport. Bus nr. 102 fra Århus går lige forbi havens hovedindgang.

Den Økologiske Have
Rørthvej 132
8300 Odder
tlf. 24 96 30 15
Læs evt mere på havens hjemmeside

Den Økologiske Have blev oprindelig etableret af Landsforeningen Praktisk Økologi og åbnede for første gang dørene i 1994. I dag er haven en selvstændig institution.

Haven hed oprindelig Den Økologiske Have men måtte i 2011 / 2012 igennem en konkursbehandling og måtte rekonstrueres. Haven blev dog genåbnet 6. maj 2012.

Kompostbeholder
Er man på udkig efter den rette kompostbeholder er der rige muligeder i udstillingen i Den Økologiske Have i Odder