Økologisk Kongres 2009
I skyggen af klimaet
 
ØkoWeb Danmark
 
Økologisk Kalender
 
Økologisk kongres
Kongres 2009
Udstilling 2009
Kongres 2006
Kongres 2004
Kongres 2002
Kongres 2000
Kongres 1998 

 

 

Læs også om:

Økologisk Udstilling
under kongressen


Se også billeder fra:
Økologisk Kongress 2000
Kongres 2000


18. - 19. november 2009 på Odense Congress Center

Claus Meyer
Claus Meyer fremhævede i sit indlæg på kongressen, at økologerne kan få meget ud af konceptet Ny Nordisk Mad - netop fordi økologien ikke er skrevet ind det.

Den syvende økologiske kongres i Odense bar tydeligt præg af, at den blev holdt kun få uger før det store klima-topmøde i København. Kongressens tema var Mellem niche og norm, men det blev først og fremmest klimaet, som var det gennemgående tema. Dén efterlysning af handling på energi-området, som Thomas Harttung havde efterlyst på samme kongres tre år tidligere, var nu på alles læber.

Alle måltider var ledsaget af skriftlige klima-vurderinger, og næsten alle plenum-oplæg nævnte klima i større eller mindre omfang.


Den økologiske udstillings smukkeste stand - fik Biodynamisk Forening papir på - efter en afstemning blandt de besøgende.

Mest markant var Jørgen E. Olesens oplæg, hvor han fremhævede, at det økologiske landbrug ikke i dag producerer mere klimavenligt end det konventionelle landbrug - men at den økologiske dyrkningsform har muligheden for at bringe sig i front i konkurrencen om at være den mindst CO2-belastende dyrkningsform. Både han og flere andre fremhævede dog, at klimavenligt forbrug er mindst lige så vigtig som klimavenlig produktion.

Det høje danske forbrug af oksekød blev nævnt igen og igen, men også det faktum, at det store energiforbrug, som er knyttet til fødevarer, ofte kommer af, at forbrugerne henter varerne i deres egen bil.


Hans Christian Ibland fra Irma var blandt talerne ved det afsluttende plenum.

Mens klimaet fik sin store plads på kongressen kneb det mere for kongressens tema Mellem Niche og Norm. Kongressen var præget af velkendte talere fra fødevarebranchens og økologiens chefkontorer. Talerne havde gode muligheder for at fremhæve egne fortræffeligheder, mens debatten var forbavsende tam.

Man kunne få indtryk af, at økologien nu er blevet så meget norm, at ingen længere orker at kæmpe for nicherne og det særlige. Der manglede den "sten i skoen", som ofte har bragt økologiske mødeledere til vanvid, men som også bringer debatten op på et højere og mere fremadskuende plan. Årets kongressen fulgte op på en dagsorden som andre har sat for år tilbage - men den satte stort ikke selv nogen dagsorden for fremtiden.

Til gengæld var Økologisk Kongres 2009 meget velarrangeret og placeringen af kaffestuen sammen med den økologiske udstilling var ualmindelig vellykket. Her var der både plads og tid til noget af den debat, som var en mangelvare i plenum. Som mødested for et bredt udsnit af den økologiske branches mest vidende mennesker, var udstillingsområdet et centralt og velfungerende torv for meninger, nyheder og networking.


Klimavurdering af torsdagens frokost. Yderlighederne er den klimavenlige løg/porre-tærte og den mindre klimavenlige lammekølle- men kriterierne for klimavenlighed, var der dog diskussion om.
Randi Adler taler om salg af økologisk svinekød
Økologi med klar holdning: Randi Adler var blandt dem som kom med et klart oplæg til diskussion om salg af økologisk svinekød. Økologien skal være synlig - også selv om det kan komme til at koste lidt, fremhævede hun.

Med solosang, vandede vittigheder og korsang lykkedes det en hårdt kæmpende Tomas Nørfelt at få skabt en god og afslappet stemning ved onsdagens gallamiddag.