Økologiens Historie
Udkast til milepæle i den økologiske historie med hovedvægt på jordbrug og fødevarer m.m. Oversigten udvides løbende. Forslag, rettelser m.v. til historien modtages gerne.


2009 Danmark er årets land på verdens største økologiske messe Biofach i Nürnberg.
2006 Økologisk Kongres holdes i Odense og udvides til at blive mere international.

Den økologiske guldmedalje relanceres under titlen Økologisk Guld og vækker stor opmærksomhed i medierne.

2005 Dansk Center for Byøkologi nedlægges
2004 Fonden for Økologisk Landbrug etableres.

Efter at have været stagnerende i en periode begynder salget af økologiske varer atter at stige i takt med den øgede økonomiske aktivitet i samfundet.

2003 Den Økologiske Landbrugsskole på Kalø etableres gennem en fusion mellem Den Økologiske Landbrugsskole og Kalø Landboskole.
2002 Økologisk Landsforening stiftes gennem en fusion mellem LØJ, Økologisk Landsforening og Øgruppen.

Økologiske landmænds dyrkede areal topper med 178.359 hektar og begynder herefter at falde.

2000 Danmarks første fællesstand etableres på Biofach

Stalddørslisten udkommer for første gang på internettet

1999 EU vedtager regler for animalsk økologisk produktion.
Økologisk mælk når en markedsandel på 25 procent af det danske mælkesalg.

Skolen for Økologisk Afsætning lukker

1998 Øgruppen etableres. Den første forening for økologiske virksomheder

Dansk Center for Byøkologi etableres i Århus

1997 Danmark bærer - sammen med det øvrige Norden "Årets Land" på messen Biofach i Nürnberg.
1996 Danmark er vært for IFOAM's generalforsamling og arrangerer samtidig Økologisk Verdensudstilling på Holmen i København - den hidtil største økologiske event på dansk jord.

I forbindelse med verdensudstillingen uddeles Økologisk Guldmedalje for første gang.

Mejerisselskabet MD Foods lancerer sit eget økologiske varemærke Harmonie. Samtidig sænker selskabet prisen på økologisk mælk. Supermarkederne  følger op med en priskrig på økologisk mælk.

1995 ØkoWeb bringer som landets første website nyheder og information om landbrug og økologi på internettet.
1993 Efter flere år med stagnerende salg starter SuperBrugsen i uge 29 en kampagne for økologi samtidig med markant nedsættelse af udsalgspriserne. Dette medvirker til øget salg i de følgende år.

Biodania stiftes som et nyt forsøg på at skabe en fælles afsætningskanal for grønsager til supermarkedssektoren.

1992

Økologisk Landscenter stiftes. I Århus etablerer centret Økologiens Hus sammen med Landsforeningen Økologisk Jordbrug.

EU vedtager de første europæiske økologi-regler. I første omgang omfatter de kun den vegetabilske produktion.

BKU nedlægges

Skolen for Økologisk Afsætning stiftes

Økologiske høstmarkeder arrangeres for første gang

1991 Dansk Naturmælk indskrænker sine aktiviteter og afsætningen lægges tilbage til de enkelte mejeriselskaber.

EU vedtager den første forordning om økologisk jordbrugsproduktion. Den dækker i første omgang kun vegetabilsk produktion.

Den Økologiske Have i Odder etableres

Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) udgiver Økologisk Jordbrug - Den bæredygtige løsning -  den første plan for fuldstændig omlægning af Danmark til økologisk drift.

I februar 1991 lanceres Danmarks første økologiske øl. Øllen er brygget af Harboe Bryggerierne og lanceres i Irma under navnet Holger Danske

1990 Informationskampagnen for Økologisk og Biodynamisk Jordbrug starter og løber med statslig støtte frem til 1993.

Ø-mærket lanceres

Dansk Naturmælk indgår aftale om at stå for salg af al økologisk konsummælk. Både MD Foods, Kløver Mælk og de mindre økologiske mejerier afsætter mælken igennem selskabet.

Fælles Grønt går konkurs.

Økologisk oksekød sælges for første gang i danske supermarkeder (FDB).

Økoguiden udkommer for første gang (under navnet HV Guide)

Den internationale økologiske messe, Biofach, holdes for første gang i Ludwigshafen i Tyskland.

1989 Kødafsætningsselskabet Økokød stiftes (forløber for Friland)

BKU - Branchekoordineringsudvalget for Økologisk og Biodynamisk Jordbrug stiftes.

1988 Dansk Naturmælk stiftes som afsætningsselskab for økologisk mælk.

Fælles Grønt grundlægges som fælles afsætningsselskab for økologiske grønsager. Selskabet får hurtigt omkring 100 andelshavere.

Økologisk svinekød sælges for første gang i danske supermarkeder, da FDB introducerer det.

Med baggrund i abonnenterne på bladet dannes Foreningen Praktisk Økologi - senere omdøbt til Landsforeningen Praktisk Økologi.

1987 Danske forbrugere kan for første gang købe økologisk mælk i danske supermarkeder, da både Naturmælk og MD Foods starter leveringerne til FDB.

Folketinget vedtager den første lov om økologisk jordbrug.

1986 Økologisk ost introduceres første gang i danske supermarkeder, da FDB tager den ind. Osten var produceret af Grindsted Mejeri.

Føtex og Bilka begynder salg af biodynamiske grøntsager - men ønsker ikke at handle med økologiske varer.

1985 Første økologisk landbrugsrådgivning etableres med to konsulenter.

Demeterforbundet dannes

1982 Den Økologiske Jordbrugsskole grundlægges i Aabybro. Skolen omdøbes senere til Den Økologiske Landbrugsskole
1981 Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) dannes under navnet Foreningen for Økologisk Jordbrug.

Troels V. Østergaard starter tidsskriftet

1980 De første økologiske grønsager sælges i danske supermarkeder (FDB).
1977 Niels Munk Plum udgiver Økologisk Håndbog
1974 Foreningen Aurion etablerer butik i Hjørring. Butikken udvides i 1980 til også at omfatte bageri udenfor byen.
1963 De første danske biodynamiske dyrkningsregler vedtages
1938 Den engelske økologiske organisation Soil Association etableres
1938 Biodynamisk forsøgsgård etableres i Danmark
1936 Foreningen for Biodynamisk Jordbrug stiftes
1924 Rudolf Steiner lægger grundlaget for biodynamisk dyrkning ved et landbrugskursus i Tyskland 


Artikler til belysning af hvordan økologien har udviklet sig

Historien om hvorfor økologiske produkter har stærkere stilling i supermarkederne i Danmark, end de har i andre lande, begynder med en aftale om grønsager indgået i 1979. Det er beskrevet i artiklen:

 

FDB behersker markedet for økologiske grøntsager
Alliancen med kollektivet på Svanholm gav FDB (COOP) et forspring i den økologiske branche. De første grøntsager kom ind i butikkerne allerede i 1980, men det var ikke nemt at få salget i gang. (af Michael Borgen, dec. 1988)

Det næste store gennembrud skete, da den økologiske mælk kom på supermarkedernes hylder i 1988. Forud gik en kamp mellem de store mejeriselskaber indbyrdes og de økologiske landmænd. Igen var FDB den aktive part. Kampen er beskrevet i artiklen:

 

Året der banede den økologiske mælkevej
Arla er i dag en mastodont indenfor økologisk mælk, men oprindelig var det angsten for at miste monopolet i Brugsens kølediske, som tvang det daværende MD Foods ind i den økologiske branche. Artiklen beskriver kampen frem til lanceringen i af økologisk mælk i 1988. (af Michael Borgen, dec. 1988)

Mejeriselskabet MD Foods blev hurtigt den økonomisk set vigtigste producent-virksomhed i den økologiske branche. Selskabets rolle gennem årene er beskrevet i: 

 

Mælkevejen - Jens BigumMælkevejen
Uddrag af Jens Bigums erindringer. Som direktør for Arla / MD Foods var Jens Bigum med til at præge udviklingen på det økologiske mælkemarked. I sine erindringer beskriver han udførligt en række vigtige begivenheder og beslutninger fra økologisk mælk kom på markedet i 1988 og frem til i dag. (af Peter Kjelstrup, maj 2007) Læs evt omtale af bogen

I slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne var pengene i samfundet knappe og den økonomiske udvikling langsom. Det prægede den økologiske udvikling, som i starten af 1990'erne frem til 1992 nærmede sig det depressive. Flere supermarkeder holdt dog fast i de økologiske varer. Læs baggrunden for det i artiklerne:

 

Supermarkederne taber penge på de økologiske varer
I slutningen af 1980'erne kunne Irma slet ikke sælge økologi, og Føtex og Bilka insisterede på kun at sælge biodynamisk (af Michael Borgen, dec. 1988)

og interviewet:

 

Økologi giver både image og underskud
Brugsen og FDB (COOP) var først med økologi, mens Irma slet ikke kunne sælge økologiske varer i begyndelsen. FDB's daværende økologi-koordinator forklarer i et interview, hvorfor supermarkedskæden i starten brugte så meget energi og penge på varer, som reelt gav underskud. (af Michael Borgen, dec. 1988)

Nina Brandt publicerede i 2005 en Ph.D. afhandling om den økologiske jordbrugsbevægelses historie. Afhandlingen er udkommet som bog under titlen Gulerodshippier og gummistøvle socialister - Historien om den økologiske bevægelse i Danmark 1970 - 2001. Den er udgivet af Landbohistorisk Selskab. Læs omtale af bogen

Se evt. også Landscentrets beskrivelse af udviklingen fra 1920 - 2005.