Center for Bio-diversitet

ØkoWeb Danmark
HOVEDMENU
ORGANISATIONER


Danske Landhøns


Fra Jernalder til cyberspace
Den Danske Landhøne er en lille hårdfør høne, hvis tidligste forfædre menes at være kommet til Danmark allerede i Jernalderen. Racen har tilpasset sig det danske klima og et meget flittigt og nøjsomt liv gennem de mange århundreder i ydmyge kroge af danskernes huse. To varieteter af racen har antagelig eksisteret i århundreder i nogenlunde uændret form og farve. Det er den almindelige brune Landhøne som billederne herunder viser og en meget lavbenet type kaldet brune Luttehøns. Idag er der kommet flere farvevarieteter til, men den oprindelige brune Landhøne er stadig den mest talrige.

Landhane og Landhøne


Disse 2 billeder er manipulerede udsnit af en gammel tegning fra 1908 - hvis du gerne vil se det smukke gamle billede i sin helhed så klik her: (Helt skærmbillede - så den tager lidt tid)
En økologisk høne

Landhønen har været økologisk længe før nogen første gang stavede sig igennem ordet ø-ko-lo-gi. Den har nemlig kun overlevet ikraft af sin tilpasning til det danske klima, foder har mange gange kun været spildkorn og krummer under bordet i Langhusene, resten har den måttet finde rundt om gårdene på egen hånd. Den næsten 1000 årige udvælgelsesproces har gjort den danske Landhøne til en af de mest ivrigt fødesøgende og nøjsomme racer. Disse egenskaber har racen stadig den dag idag, og Landhøns er derfor også på hjemmebane i en økologisk have, hvor den kan overleve på en meget sparsom kost, hvis den får lov at rode i haven og spise husholdningsaffaldet.

Landhønen lægger relativt små æg med stor blomme.

Skalfarven er hvid.

Kyllingerne efter brune landhøns er ikke gule, men ligner fasankyllinger lidt med brunt camouflagemønster.

Landhøns er lige fra de kommer ud af skallen hårdføre og modstandkraftige, og bliver sjældent syge.Ny bog!


Bevarelse af danske Landhøns

Der kunne skrives tykke bøger om hvor vigtigt det er at bevare en race som Landhønen, med alle dens naturlige instinkter og modstandskraft mod alskens sygdomme, der ellers plager det højeffektive husdyrbrug.
Men der er skrevet en lille bog om "Berettigelsen i at bevare den Danske Landhøne".
Center for Bio-diversitet har optrykt bogen, og den kan købes direkte fra Centeret. Hvis du klikker på beskrivelsen herunder får du en bestillingskupon på skærmen, som du kan printe ud:

Forfatter: Hans Ranvig
Titel: "Berettigelsen i at bevare den Danske Landhøne"
ISBN: 87-90531-00-0
24 sider
Farvet omslag med billede af landhøne fra 1908
Pris: 30 kr. + forsendelse
Tilbage til Centeret
Andre husdyrracer: Oklahoma State University har samlet gode billeder og beskrivelser.
Email til Center for Bio-diversitet


© Center for Bio-diversitet.
Denne side er senest revideret april 1997.
Center for Bio-diversitet har til formål at fremme den biologiske mangfoldighed og bevarelsen af gamle og nye varieteter med værdifulde egenskaber.
Centerets websider redigeres af Heine Refsing