Økologisk direktør
tilbageholdes i Kina
 
 
 

 

 

Direktør Jørgen Stølsgård fra Berrifine. Her fotograferet under et af sine talrige deltagelser på Biofach.

20. februar 2012
Direktøren for den økologiske frugt- og bær-virksomhed Berrifine, Jørgen Stølsgård, har i over en måned været tilbageholdt i Kina med udsigt til at blive der et stykke tid endnu.

Jørgen Stølsgård har i årevis haft en betydelig handel med økologiske bær fra Kina, hvor han i dag har eget kontor og er engageret i plantager, som han rutinemæssigt besøger fire gange om året. Da han efter et af sine Kinabesøg ville forlade landet d. 12. januar i år blev han tilbageholdt i lufthavnen af myndighederne. Han var på det tidspunkt helt uvidende om årsagen, som senere viste sig at bunde i en handelstvist som rækker helt tilbage til 2004.

Myndighederne kræver nu, at han betaler 1,5 million kroner til et kinesisk selskab, før han får lov at forlade landet. Jørgen Stølsgård mener imidlertid, at kravet er helt uberettiget, og gentagne henvendelser til den danske ambassade i Beijing har til hans frustration været frugtesløse.

Troede sagen var afsluttet i 2006
På en Skype-linie fra Kina har Jørgen Stølsgård oplyst til ØkoWeb, at han i 2004 solgte en maskine til tørring af bær til en kinesisk virksomhed. Prisen var 220.000 US$, og virksomheden gav en udbetaling på 77.000 US$ i udbetaling. Senere meddelte den kinesiske virksomhed imidlertid, at de ikke var istand til at fremskaffe den resterende del af købesummen, og de krævede udbetalingen tilbage. I henhold til kontrakten og de omkostninger, som Berrifine havde pådraget sig, mente direktøren imidlertid ikke, at udbetalingen skulle tilbagebetales, og efter et møde med advokaterne i 2006, anså Jørgen Stølsgård sagen for afsluttet.


Læs også om danske øko-virksomheders eksport-fremstød i Shanghai i
2009

Uden hans vidende anlagde den kinesiske virksomhed imidlertid sag an ved en lokal nordøst-kinesisk domstol i 2008 med krav om tilbagebetaling. Sagen blev gennemført uden, at Berrifine blev kontaktet eller havde mulighed for at fremføre sine synspunkter. Heller ikke efter retssagen blev Berrifine kontaktet, hvilket gjorde det umuligt at anke sagen indenfor de krævede 6 måneder. Ifølge Jørgen Stølsgård er det helt tydeligt, at sagen har være holdt hemmelig for ham - netop med det formål at forhindre ham i at anke og forsvare sig.

Jørgen Stølsgård var således helt uforberedt, da han han 3½ år senere - i januar i 2012 - blev tilbageholdt i lufthavnen med krav om tilbagebetaling af udbetalingen samt renter og sagsomkostninger, et krav på ialt 1,5 million kroner.

Ambassaden hjælper ikke
Under sit ophold i Kina har Jørgen Stølsgård nu i over en måned forsøgt at løse problemet. Af principielle grunde vil han ikke betale sig ud af sagen. Han har gentagne gentagne gange forsøgt at få den danske ambassade til hjælpe sig, hvilket dog har været frugtesløst, idet ambassaden henviser til, at sagen er en forretningsmæssig tvist, som den ikke kan gå ind i

Få andre fødevarevirksomheder er så erfarne på det kinesiske marked som Berrifine. Virksomheden er engageret i plantager i Kina med dyrkning af bær, som blandt andet benyttes i youghurt fra Thise Mejeri og saft og marmelade fra Søbogård. Når han selv kan lande i en så ubehagelig situation, vil han derfor gerne advare andre danske virksomheder om de komplikationer et dybt engagement i Kina kan føre til.

- Mange regler og procedurer er helt anderledes i Kina. Det er bestemt ikke for amatører, advarer Jørgen Stølsgård fra sit kinesiske eksil.

Etablerer dansk-kinesisk øko-selskab
Et kinesisk ordsprog siger dog, at når stormene raser er der nogle som bygger vindskærme, mens andre bygger vindmøller - og dermed ser muligheder. Jørgen Stølsgård har derfor benyttet en del af sin tid til at arbejde på idéen om etablere et dansk økologisk handelsselskab i Kina, som skal hjælpe de danske virksomheder med at eksportere økologiske fødevarer til Kina. Hans forlængede ophold i Kina har givet ham ekstra muligheder for at udvikle idéen, som udvikles sammen med andre økologiske virksomheder, men som dog stadig er i en meget tidlig fase.

Berrifine har tidligere været indblandet i arbejdet for at etablere dansk økologisk eksport til Kina, da den sammen med flere andre andre økologiske virksomheder var med i etableringen af Østasiatisk Økogruppe, som forsøgte flere initiativer til at få gang i en dansk eksport til Kina.

Læs evt. også Berlingskes beskrivelse af sagen