Økologisk nytårstorsk
Læs også om:
Økologisk Torsk
som blev præsenteret til nytår

 

 

Økologisk fisk fra Israel
Kødvirksomheden Hanegal lancerer stadig flere fisk
26. august 2008

Fie Graugaard, Hanegal med Tilapia
Fie Graugaard fra Hanegal med den lille fisk Talapia - en cichlide som opdrættes under varme himmelstrøg - blandt andet i Israel.

Frossen fisk - og så endda fra opdræt i dambrug - er ikke det første man tænker på, når talen falder på gourmetmad og økologiske fødevarer.

Det er den økologiske virksomhed Hanegal imidlertid ved at lave om på. Virksomheden som er bedst kendt for sine leverpostejer og spegepølser, har i de sidste år beskæftiget sig stadig mere med økologisk fisk.

Pakke med økologisk Tilapia
Hanegals Tilapia pakket på frost

I august 2008 fik virksomheden diplom af dagbladet Børsen efter at en række kendte kokke havde vurderet en pakke frossen Tilapia fra fiskefarme i Israel, hvilket for Hanegal var en klar opbakning til, at frossen fisk er andet end hurtig mad.

Engagementet indenfor økologisk fisk begyndte med en kontakt til de første danske producenter af økologisk ørred. Flere ørredprodukter er siden lanceret i Hanegals varemærke og blandt andet solgt gennem Irma-kæden. Sidste år gjorde Hanegal sig bemærket ved som de første at lancere økologisk nytårstorsk - fra havdambrug i Kirkenes i det nordligøstlige Norge.

Direktør Ulrich Kern-Hansen fra Hanegal understreger, at dambrugsfisk på ingen måde står i modsætning til økologien - hvis opdrættet sker på bæredygtig vis.

- På globalt plan er akvakultur i stor vækst, samtidig med at mange naturlige bestande er i tilbagegang eller direkte truet. Allerede nu udgør opdrættet fisk næsten halvdelen af den globale fødevareforsyning med fisk, og denne andel vil stige kraftigt i de kommende år, siger Ulrich Kern-Hansen

- Øget fokus på fødevareproduktionens påvirkning af klimaet vil accelerere denne udvikling yderligere, idet opdrættet fisk har et langt bedre CO2-regnskab end svinekød og oksekød, forklarer direktøren.

Økologisk ørred
Hanegals første økologiske fiske-produkt var fersk ørred på frost. Senere kom bl.a. røget ørred og filet til.

Hanegals seneste produkt - Tilapia - produceres i Israel i Kibbutz Geva, der omlagde til økologi allerede i 1995. Kibbutz Geva er dermed en af pionererne indenfor økologisk akvakultur. Produktionen er godkendt efter IFOAM's regler, og kontrollen udføres af AGRIOR. Ifølge Hanegal vil produktionen uden problemer kunne godkendes efter de kommende EU-regler for økologisk akvakultur, som forventes at foreligge i 2009. Da Tilapia-fileterne detailpakkes i i Danmark, vil produktet herefter kunne mærkes med det røde Ø-mærke.

Tilapia er en god spisefisk med en fin mild smag og fileter helt uden ben. Herudover er Tilapia karakteriseret ved en fin og fast kødstruktur. Tilapia kan anvendes til alle retter, hvor man traditionelt ville anvende filet fra andre "hvide fisk" som f.eks. torsk og sej. Tilapia er også velegnet til sushi.

Ifølge Hanegal udgør fisk fra akvakultur allerede i dag 45-50 procent af af det globale forbrug af konsum-fisk, og produktionen vokser med ca. 8 procent om året. Tilapia udgør ca. 10 procent af den samlede globale produktion af fisk i akvakultur, men kun 0,01% af Tilapia-produktioen er økologisk. Størstedelen af den økologiske produktion foregår i Honduras, hvor dambrugssystemerne dog er mere intensive systemer end de israelske dambrug, som leverer til Hanegal.

Tilapia er en cichlide-art med naturlig forekomst i subtropisk og tropisk klima.

Tilapia kan leve overvejende af planteføde. I ekstensive systemer med polykultur, som f.eks. i Kibbutz Geva, består en stor del af føden af systemets egen produktion af alger. Forbruget af industrielt fremstillet foder med fiskemel og fiskeolie fra havfangede industrifisk er derfor langt lavere end ved akvakultur med rovfisk som ørred og laks.Dambrug i Israel
Tilapia produceres i den israelske kibbutz Geva.