Andre artikler

Nyheder

In English:
Eco-news

Læs også om:
Københavns Miljøfestival
i maj



Er øko-reglerne for stramme?
Københavns Kommune beskyldes for falsk markedsføring af skolemad - direktøren for Økologisk Landsforening forsvarer kommunen
3. maj 2006


Paul Holmbeck, Økologisk Landsforening
Direktør
Paul Holmbeck

Er reglene for økologisk markedsføring for stramme? Det spørgsmål melder sig efter, at Københavns Kommune er blevet beskyldt for at overtræde økologi-lovgivningen?

Dagbladet BT skrev mandag, at københavnske skolebørn kun får 54 procent økologisk mad fra projektet Københavns Økologiske Sunde Skolemad. Ydermere stammer væsentlige dele af maden fra et køkken, som slet ikke er godkendt til økologisk forarbejdning.

I henhold til lovgivningen er det forbudt at profilere sig på "økologi", hvis fødevarerne ikke stammer fra en økologisk godkendt produktion. Det betyder bl.a. at, restauranter ikke må markedsføre, at deres mad er "delvist" økologisk - medmindre de underlægger sig økologisk kontrol. Det gør Københavns Økologiske Sunde Skolemad imidlertid ikke. Ydermere produceres væsentlige dele af maden i De Gamles Bys Centralkøkken, som ikke er underlagt økologisk kontrol.

I en kontrolrapport fra november 2005 fik centralkøkkenet en mellemfornøjet smiley netop med baggrund i, at køkkenet forarbejder og leverer økologisk mad uden at være godkendt til det.

Alligevel bakker direktøren for Økologisk Landsforening - Paul Holmbeck - op om Københavns Kommune. I en pressemeddelelse kalder han kritikken forfejlet og roser kommunens gejst og resultater.

- Vi synes ikke det gavner nogen, at dem der virkelig gør noget for det økologiske, bliver hængt ud i pressen, siger direktøren til ØkoWeb.

- Selvfølgelig skal reglerne følges, men det skal være muligt at få foretage en glidende overgang til brug af økologiske varer - uden at der er krav om 100 procent fra starten, og det giver særlige forhold, at det ikke sker med profit for øje, tilføjer han.

Paul Holmbeck understreger, at Landsforeningen tidligere har kritiseret reglerne for at være for stramme og stikke en kæp i hjulet på bl.a. offentlige køkkeners brug af økologiske varer.

Gennem mange år har hundredevis af køkkener og mindre virksomheder opgivet at profilere sig på økologisk mad, fordi kravene er høje og derfor giver unødigt stort besvær og omkostninger. En af dem er leverandøren til skolerne i Frederiksberg - Københavns nabokomunne. Her har man valgt at følge reglerne fuldt ud - men undlade at søge om godkendelse.

Skolemaden i Frederiksberg leveres af det private firma Diakonissens Køkken. Køkkenchef Majken Alexander siger til ØkoWeb, at man bevidst har valgt ikke at blive et godkendt som økologisk køkken.

- Vi kan slet ikke opfylde de krav, som kræves, så vi har ingen planer om at blive økologisk godkendt, siger hun.

Diakonissens Køkken leverer økologiske produkter men skriver kun "økologisk" på indkøbte pakkede øko-varer. Køkkenet går endda så vidt, at økologiske boller købes hos en godkendt økologisk bager i stedet for at bage dem selv, som man gør med alt andet brød. Derved kan køkkenet levere økologisk brød - uden at komme i konflikt med reglerne. 


Københavns Økologiske Sunde Skolemad (KØSS) har modtaget millioner i offentlige tilskud øko-omlægningen. Projektet er en del af dogme2000, hvor København samarbejder med kommunerne Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning om at fremme brugen af økologiske fødevarer i kommunen.

I Københavns Kommune oplyses det samstemmende, at man ikke har været opmærksom på problemerne, men at man nu arbejder på en afklaring og vil tage de nødvendige konsekvenser af sagen.