ØkoWeb Danmark

Nyt fra den økologiske verden

På dansk:

Øko-nyt
Markedsplads
Links

In English:

Eco-news
Marketplace

 

Poul Henrik Hedeboe
Poul Henrik
Hedeboe

Slut med ensartetheden

LØJ skal være for de få udvalgte

- Det var en god idé, da vi fik de økologiske produkter ind i supermarkederne. Vi har sejret. Men nu skal vi videre, og den næste front er at udvikle eksempler.

Det sagde den danske mr. Supermarked Poul Henrik Hedeboe fra Svanholm, da 130 økologisk interesserede i går holdt sommermødeAskov Højskole om den fremtidige udvikling i det økologiske jordbrug.

Poul Henrik Hedeboe er om nogen manden, som arbejdede for, at økologiske grønsager blev mainstream og kom tidligt ind på de danske supermarkedshylder. Det skete gennem tætte kontakter med FDB allerede i 1980. Men nu mener han, økologien må åbne nye fronter og blive mindre ensrettet. Økologerne må ud af anonymiseringen. Der skal skabes identitet også for den lille lokale produktion.

Poul Henrik Hedeboe pegede på, at udviklingen går i stå, hvis ikke en gruppe økologer går foran og stiller skrappere regler op og tager nye initiativer. Han sagde, at det nye mål er forskelligartethed, hvor nogen økologer gør mere end andre.

- På Svanholm er vi begyndt at fjerne Ø-mærket fra de importvarer, vi leverer til ISO. Jeg tror, det er fremtiden, sagde Poul Henrik Hedeboe, som også sagde, at tiden er kommet til rent økologiske dagligvarebutikker og flere små gårdmejerier.

Poul Henrik Hedeboe er blandt de økologiske pionerer, han var med under etablereringen af Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ og har  kæmpet for, at foreningen og de økologiske brancher skulle få flere medlemmer. Men i kampen for at skille frontkæmperne ud, glæder han sig i dag over, at LØJ og brancherne ikke har en større del af økologerne som medlemmer.

- Det er godt, vi har en organisation, som kan udvælge, sagde han.

Efter Hedeboes oplæg har ØkoWeb'ens redaktion spurgt Økologiens Hus om medlemstallet. Det oplyses, at LØJ har 594 avlermedlemmer, mens de økologiske brancher har 662 medlemmer. I begge tilfælde med et stort overlap, som betyder, at LØJ og brancherne næppe har over 20 procent af de økologiske landmænd som medlemmer.

Mælk fra småmejerier giver mere salg
Også supermarkedsrepræsenten på konferencen, miljøkonsulent Mogens Werge fra FDB, måtte indrømme, at han på det seneste har fået rokket lidt ved sine forestillinger om, hvad forbrugerne vil have. Han nævnte, at FDB har udvidet sit sortiment af økologisk mælk i fem sjællandske butikker ved at tage mælk fra det lille mejeri Åmosen ind på hylderne. Resultatet var, at det samlede salg af økologisk mælk steg.

Flere konferencedeltagere opfordrede FDB til at øge forskelligheden og benytte chancen til at tage mælk ind fra det mindre mejeri ØkoMælk, som fra 1. oktober bliver fjernet fra hylderne i Bilka og Føtex, fordi Arla har overtaget kontrakten.

Det ville Mogens Werge ikke umiddelbart love, men han indrømmede over for spørgerne, at han fandt mælk fra en anden mindre leverandør - Thise - bedre, end den man kan købe hos Arla.

Fakta er, at han umiddelbart efter konferencen tog på virksomhedsbesøg hos ØkoMælk.

Lisbeth Damsgaard
Lisbeth Damsgaard

Kina har Verdens største øko-areal
Også en anden af oplægsholderne lagde vægt på, at økologien står ved et vadested, hvor der skal vælges strategi. Formanden for Øgruppen, direktør Lisbeth Damsgaard fra Urtekram, sagde at udviklingen på en række områder har overhalet idealerne.

- Men der er langt igen til sejren, sagde Lisbeth Damsgaard med henvisning til, at en stor del af maden - selv mælken - på sommermødet var konventionel.

Hun talte også for, at vi skulle bruge lokale, herunder danske varer, men hun understregede også kraftigt, at der er mange varer, vi ikke kan få, blandt andet kaffe.

- Og så er mange kritiske over for eksempelvis den måde, der drives økologisk landbrug i Kina. Det kan være, det ikke er perfekt endnu. Men det er altså skidehamrende godt, at der er økologisk produktion i Kina. Det er verdens største økologiske areal!!

Hun opfordrede i øvrigt til, at der bliver oprettet en global såsædsbank. Økologisk såsæd er et stort problem i mange ulande, hvor fattige bønder ofte må betale i dyre domme for deres såsæd.