ØkoWeb Danmark

Nyt fra den økologiske verden

På dansk:

Øko-nyt

Markedsplads

Links

In English:

Eco-news

Marketplace

 

Pressemeddelelse fra Økologiens Hus

18. juni

Økologerne har et godt alternativ til turbohønsene

Fødevareminister Ritt Bjerregård opfordrede i sidste uge økologerne til at skifte til mere økologiske hønseracer, der kan leve et almindeligt hønseliv uden høj dødelighed.

En håndfuld økologiske ægproducenter er allerede med succes gået over til en alternativ krydsningsrace fra det jyske rugeri Hellevad.

De foreløbige erfaringer tyder på, at Hellevad-hønsene kan måle sig med de moderne hybridracer, når det gælder produktion og effektivitet, men vigtigst er det, at de hidtil har undgået problemer med fjerpilning, kannibalisme og sygdomme.

Landsforeningen Økologisk Jordbrug har indsamlet erfaringer fra en af besætningerne, og på hjemmesiden eksperimenter.dk kan man læse om resultaterne.

- Hellevad er et lille rugeri, og det er ikke muligt at levere 100.000 høns fra den ene dag til den anden. Men med en god produktionsplanlægning, så kan mange flere økologer allerede nu skifte til de stabile krydsningshøns, siger Morten Priesholm, faglig medarbejder og projektleder hos Landsforeningen Økologisk Jordbrug.

Han fremhæver, at Hellevad-hønsene har mange fordele.

Fordi det er en stærk høne kan den klare at lægge æg i mere end de 9-10 måneder, som hybridracerne gør.

Det er samtidig en forholdsvis stor høne, og det betyder, at slagtehønsene ikke bare er en affaldsvare, men et godt slagteprodukt. Også på grund af størrelsen er der på sigt måske mulighed for at udnytte de hanekyllinger, som ikke bruges til ægproduktion, og som i dag bliver aflivet.

- Og så ved vi, at Hellevad-hønsene kan klare at leve et økologisk liv fra dag 1. Der har allerede været opdrættet flere hold hos en økologisk hønnikeopdrætter.

Hellevad-hønsene blev i 1997 og 98 testet i et forsøg på Forskningscenter Foulum. Her var produktionsresultaterne dårligere end hybridracernes.

- Med de praktisk erfaringer fra 4-5 besætninger viser noget andet. Produktionen er i orden, og på trods af en støre kropsvægt, så er fodereffektiviteten heller ikke dårlig, siger Morten Priesholm.

Yderligere oplysninger:

Morten Priesholm
Økologiens Hus
Tlf: 87 32 27 00
E-mail: mp@okologiens-hus.dk
Se også: www.eksperimenter.dk