Nyhedsarkivet på
ØkoWeb Danmark


Hvis du vil se dagens nyheder Klik her

Torsdag d. 18. juni 1998

Kl. 14.20: Økologiske virksomheder vil organiseres
I modsætning til næsten alle andre virksomheder her i landet, har økologiske firmaer ikke en forening, som arbejder specifikt for dem. De virksomheder, som arbejder med økologiske produkter, er ofte medlemmer af de generelle økologiske organisationer, men en egentlig brancheforening eksisterer ikke. Det vil en række virksomheder nu rette op på. De har taget initiativ til at stifte en forening, som går under arbejdstitlen Øgruppen, og den stiftende generalforsamling ventes at finde sted i august-september. Virksomheder som ønsker at deltage eller videre mere, kan se yderligere oplysninger på den virtuelle forenings hjemmeside.
Kl. 14.20: ØkoWeb på lavt blus
ØkoWeb'en holder ferie i denne tid. Det betyder, at der ikke kan ventes opdateringer igen før begyndelsen af juli. Der kan fortsat foretages bestilling af materialer via bestillingsservice men de vil først blive ekspederet videre mandag d. 29. juli og man kan derfor tidligst forvente at få de bestilte materialer i løbet af uge 27.

Tirsdag d. 11. juni 1998

Kl. 9.05: Har du salg fra bedriften ?
Stalddørslisten skal revideres. Listen dækker økologiske bedrifter, som har salg direkte fra gården, enten fra stalddøren eller via vareture eller torvesalg. Bedrifter, som ikke er på listen, kan sende en e-mail med navn, adresse, tlf. og autorisationsnummer, til redaktionen@ecoweb.dk, så vil de blive medtaget ved næste revidering. Indtil den reviderede version kommer, vil den gamle naturligvis fortsat kunne læses på nettet eller bestilles via bestillingsservice

Onsdag d. 10. juni 1998

Kl. 17.25: Energi er tema for det ny Økonet-nummer
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis er netop ved at sende nr. 25 af bladet Øko-Net på gaden. Bladet - som allerede ligger på internettet - har tema om energi og miljø. Der er bl.a. portræt af Folkecentret for Vedvarende Energi, OVE og Skolernes Energiforum samt af en ny forening, som kaldes Humanøkologisk Forening i Danmark. Desuden skriver Uffe Geertsen fra Det Økologiske Råd om energipolitik. Bladet har også en foromtale af Luk Barsebäck-mødet på Rådhuspladsen. Mødet er arrangeret af OOA, og for dem som kan huske anti-atomkraft-stemningen i 70'erne er der virkelig nostalgi for alle pengene. Om det så er Jomfru Ane Band, genopstår de efter 17 års pause.
Kl. 11.50: FDB-rokaden igen
Angående gårsdagens nyhed om FDB's nye øko-direktør, var det måske værd at nævne, at hans navn er Jens Wang Jensen. Dansk Kaffekompagni, som han kommer fra, er det kaffefirma, som leverer til FDB. Blandt andet Cirkel Kaffe og andre "egne mærker".
Kl. 13.50: Miljøstyrelsen hæver stemmen overfor Matas
Som tidligere omtalt har Danmarks Aktive Forbrugere været stærkt kritiske overfor, at Matas markedsfører sig som miljøvenlige og samtidig fortsætter salget af kemiske bekæmpelsesmidler. I torsdags anmeldte foreningen Matas til Miljøstyrelsen for overtrædelse af lovgivningen om markedsføring af pesticider. Og her har foreningen fået medhold.

I en husstandomdelt reklame fremhævede Matas deres bekæmpelsesmidler som ufarlige for miljøet med henvisning til, at de er godkendt at Miljøstyrelsen. Det er ikke tilladt markedsføre pesticider som miljøvenlige, blot fordi de er lovlige, og Miljøstyrelsen skrev i går til Matas og indskærpede reglerne. Ifølge Miljøstyrelsen plejer den type indskærpelser at blive fulgt.

Jeppe Juul fra Danmarks Aktive Forbrugere, siger i den forbindelse, at Matas er et af de klareste eksempler på en virksomhed, som profilerer sig som grøn på et særdeles tyndt grundlag. Derfor er foreningen glad for med lovgivningen i hånden at kunne sætte en stopper for nogle af de værste udskejelser.

Tirsdag d. 9. juni 1998

Kl. 9.35: Ny FDB-direktør for økologi
En ganske væsentlig erhvervsnyhed kom forleden fra FDB. Igennem en årrække har direktør Torben Laursen fungeret som koordinator for økologi for hele FDB. Men fra 1. juli udnævnes han i stedet til indkøbsdirektør for ferskvarer. Samtidig udnævnes den tidligere direktør for Dansk Kaffekompagni til direktør for Egne Mærker og Økologi. Man bør nok bide mærke i stillingsbetegnelsen. "Egne Mærker og Økologi" signalerer en styrkelse af varemærket "Natura", som efterhånden har erstattet de fleste økologiske varemærker i FDB-butikkerne. Læs evt. hele pressemeddelelsen.

Mandag d. 8. juni 1998

Kl. 12.50: Høstmarkeder igen i år
For sjette gang holder de økologiske landmænd høstmarkeder landet over. Markederne finder som vanligt sted første weekend i september, og når tiden nærmer sig vil man på høstmarkeds-siden kunne finde oplysninger om, hvor det nærmeste marked holdes. Der vil naturligvis blive gjort opmærksom på det, her fra nyhedssiden.

Sidste år blev høstmarkederne besøgt af skønsmæssigt 26.000 mennesker. Det kunne have været langt flere, men desværre blev markederne hårdt ramt af et dødsfald. Den tidligere hustru til en kendt økologisk landmand - Prince Charles - kørte galt, og hendes begravelse fandt sted netop i den weekend. Enhver som husker de øde gader i de dage, vil kunne forstå høstmarkedsværternes problemer. Vi håber på beder held - og solskin i år.

Kl. 18.30: Forsigtig: Diskussion i sigte
Forsigtighed er normalt noget man maner til. Men det kan også diskuteres, og Miljøstyrelsen holdt forrige uge en konference i København om emnet.

Nu er diskussionen flyttet ud på nettet. Miljøstyrelsen har oprettet et debat-forum på nettet, og frem til 1. oktober er emnet Forsigtighedsprincippet. Miljøstyrelsens direktør Erik Lindegaard har givet bolden op med spørgsmålet Kan vi være forsigtige nok? Han undrer sig bl.a. over, at "mange accepterer gensplejsning, når der er tale om medicinske formål, men ikke når er tale om fødevarer".

Giv ham et svar.

Grundlovsdag d. 5. juni 1998

Kl. 13.45: Landsskue aflyst
Det tidligere omtalte Grønne Landsskue på Djursland er aflyst. Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) oplyser, at der ikke er kommet tilstrækkeligt med tilmeldinger til det forholdsvis store arrangement. Arbejdet med landsskuet kom forholdsvis sent igang i år, og det kan være en af forklaringerne. LØJ håber, at den forberedende indsats, som er gjort indtil nu, vil kunne bruges i forbindelse med et skue senere - måske næste år.
Kl. 15.40: ØkoWeb'en kørte langsomt i går
Ind i mellem fungerer forbindelserne på internettet dårligt. Det gik blandt andet ud over læsere af ØkoWeb'en onsdag og torsdag. Årsagen var et knækket lyslederkabel, som lagde store dele af internettet i dvaletilstand. Det kan nogle gange være svært at vide, om det er ens egen maskine eller selve nettet, som har problemer. Men hvis man overhovedet kan få forbindelse, kan man se på Uni2's Internet vejret. Den viser, hvordan Uni2's (Tele2) linier til omverdenen fungerer lige nu. ØkoWeb'en ligger på Uni2's server, og derfor vil man kunne se om det er forbindelsen til ens egen server (fx TeleDanmark el. Cybercity), som har problemer eller det måske er et mere lokalt fænomen.

Onsdag d. 3. juni 1998

Kl. 10.35: Finland har fået eget Ø-mærke
Den finske landbrugsminister har offentliggjort Finlands svar på Ø-mærket. Finfood har oprettet en speciel side for mærket, hvor man kan finde en kort forklaring på, hvordan mærket kan benyttes. Desværre er forklaringen på finsk, men vor hjælpsomme læser i Finland - Torben Axelsen - har været så venlig at foretage en uofficiel oversættelse af siden, og den bekræfter, at mærket i høj grad kan sidestilles med det danske Ø-mærke.

For at en virksomhed kan bruge, mærket forudsættes det, at produktionen er overvåget af de finske kontrolmyndigheder. Mærket kan benyttes af såvel producenter som pakkerier og importører, hvis de er registreret i de finske kontrolregistre. Der er naturligvis også regler for farvegengivelse m.v. Virksomheder med behov for denne viden kan få yderligere information hos Finfood, som ganske vist også har en ren finsk hjemmeside, men hvis du klikker på deres logo kommer der en side med adresse og tlf. Interesserede kan også skrive til redaktionen@ecoweb.dk. Vi videreformidler gerne Torben Axelsens korte oversættelse af mærkebetingelserne - men indestår naturligvis ikke for, hvis man baserer en eksport på teksten uden at have kontaktet de relevante myndigheder.

Søndag d. 1. juni 1998

Kl. 22.30: EU kommissionen er hurtigere end først antaget
Måske var EU-kommissionens internet-server overbelastet fredag på grund af lykønsknings-mails efter den danske afstemning. Eller måske var der helt andre grunde. Fakta er imidlertid, at det under almindelige forhold er realistisk at nå Ritt Bjerregaards hjemmeside via et almindeligt modem. Vi beklager derfor, hvis vi har gjort unionen uret. Samtidig takkes Lars Myrthu-Nielsen fra Økonet for at have gjort opmærksom på fejlen.

Det ændrer dog ikke ved, at miljøkommissæren er en af Europas mest prominente økologiske landmænd - måske overgået af Prinsen af Wales - og derfor ligesom Charles optræder på diverse økologiske avlerlister.


Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her