Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her

Fredag d. 29. maj 1998

Kl. 11.30: Hej, Ritt !
Om der lå valg-taktik i det eller ej, er svært at vide. Men dagen før afstemningen bekendtgjorde Ritt Bjerregaard overfor Berlingske Tidende, at ØkoWeb'en er blandt hendes yndlings-links på internettet. Og i dag, dagen derpå, er det naturligvis betryggende at vide, at der er en så direkte kontakt til kommissionen.

I den forbindelse vil det måske være passende at komme med et lille råd til, hvordan EU kan folkeliggøres: Da denne note skulle skrives, forsøgte redaktøren at finde miljøkommissærens hjemmeside for at oprette et link. Men kommissionens server fungerede så langsomt, at projektet måtte opgives. Måske ville det fremme befolkningens forståelse for EU i fremtiden, hvis kontakten kunne opnås gennem et 28.8 modem?

Da vi ikke kan opnå kontakt til kommissæren på kontoret, må vi henvise til LØJ's og Plantedirektoratets avlerlister. Hendes frugtplantage optræder begge steder. Held og lykke med at finde hende.

Kl. 16.40: Generalforsamling
Landsforeningen Praktisk Økologi har fastlagt sin generalforsamling. Den finder sted i oktober og er lagt på kalenderen.
Kl. 9.40: Nyt hæfte om økologisk brød
Økologisk Brødproduktion er titlen på det 25. økologihæfte fra Skolen for Økologisk Afsætning. Hæftet er skrevet af Ove Sørensen fra Aalborg Tekniske Skole og handler om, hvordan man bager økologisk. Det er lavet til undervisningsbrug, men kan også bruges af alle, der bager selv. Til dette og andre hæfter er der lavet en materialesamling, som du finder permanent link til øverst på herværende side. Hæfterne kan bestilles hos Erhvervsskolernes Forlag

Skolen for Økologisk Afsætning har iøvrigt indrettet søgefunktion på deres sider, hvilket bl.a. gør det lettere at finde det man skal bruge i materialesamlingen.

Kl. 11.00: Studieopgaver på nettet
Først kom pennen, så skrivemaskinen, senere PC'en og nu skal studenteropgaver gerne afleveres på som websider på internettet. Derfor dukker der også jævnligt studenteropgaver om økologi op. Hvis du vil studere nogle af dem, kan du bl.a. kikke på den Harmononie-side, som Trine Skovlund m.fl. fra Ikast Handelsskole har produceret. Et andet eksempel er en ressource-guide af Sarah Aalborg fra Danmarks Biblioteksskole.

Hvis andre studerende har produceret økosider, som de tror resten af befolkningen kan få glæde af, er de velkommen til at sende et tip til redaktionen@ecoweb.dk, så henviser vi gerne til siderne herfra.


Onsdag d. 27. maj 1998

Kl. 10.55: Matas stopper salg af Malathion-midler
Lørdag oplystes på herværende side, at Danmarks Aktive Forbrugere gennemfører en kampagne mod Matas p.g.a. modsætningen mellem deres grønne image og deres salg af sprøjtemidler. I går tilsendte Matas så ØkoWeb'en en pressemeddelelse om, at man stopper salget af Malathion-holdige bekæmpelsesmidler. Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, om der er en sammenhæng mellem de to begivenheder. Men ønsker man at studere dette emne nærmere, er der mulighed allerede i dag, idet Danmarks Aktive Forbrugere holder cafémøde i Århus om "Forbrugerens indflydelse og afmagt" (se kalenderen). Kan du ikke nå mødet i dag, har du mulighed på et tilsvarende på næste onsdag.

SF's madpolitiske ordfører - JA-sigeren - Jørn Jespersen er dagens gæst. Gad vide, om han kan slippe for at komme ind på morgendagens afstemning?

Iøvrigt stopper Matas ikke salget af Round-Up, idet Miljøstyrelsen har konkluderet, "at det ikke er sandsynligt, at glyphosat eller Round-Up er genskadende", som det har været beskyldt for. Her rammer butikskæden plet i diskussionen om sprøjtemidler, idet økologer jo generelt mener, at vi for en sikkerheds skyld skal afskaffe det hele.

Søndag d. 24. maj 1998

Kl. 0.50: Pip på internettet
Dem som alligevel står op på søndag for at se pinsesolen danse, kan nu glæde sig over, at de også på anden måde kan få noget ud af morgenstunden. Dansk Ornitologisk Forening holder Fuglenes Dag, og adskillige af turene starter kl. 5.00. For syvsoverne er der dog også ture som starter helt hen på formiddagen. Begivenheden er naturligvis optaget på kalenderen med direkte link til foreningens liste over turene landet over.

Dansk Ornitologisk Forenings flotte nye hjemmeside er iøvrigt også optaget på listen over organisationer, som også er fornyet med link til flere andre foreninger, bl.a. Danmarks Vindmølleforening.

Specielt fugle-siden skal du nok passe lidt på, hvis du stadig bruger en gammel browser. Den er fuld af avanceret Java-sjov. Den er dog meget hensynsfyldt lavet, så den bør kunne bruges med ældre browsere.

Særligt for internet-nørder: ØkoWeb'ens foreløbige statistik for maj tyder på, at omkring 15 procent af læserne ikke kan læse "rammer". Det vil sige, at de bruger Explorer 2.0, Netscape 1.6 eller andre endnu ældre programmer.

Lørdag d. 23. maj 1998

Kl. 16.20: Kalenderen er opdateret med:
  • En stribe økologiske markvandringer på Sjælland
  • Den Grønne Fonds serie af fyraftensmøder om Grønne Guider.
  • Den Økologiske Haves lange liste over honningdage og andre arrangementer i haven.
  • En lang række informationsmøder om halmbyggeri, landet over.
  • Landsforeningen Økologisk Jordbrugs seminar til september om behovet for by-land-kredsløbet for at skaffe næringsstoffer

Hvis du ønsker et arrangement optaget på kalenderen, så send de nødvendige oplysninger til til redaktionen@ecoweb.dk. Men husk venlig at skrive, hvem som står som arrangør og hvem du selv er.

Kl. 22.45: Aktive forbrugere aktionerer mod MATAS
Danmarks Aktive Forbrugere (DAF) har givet deres hjemmeside en flot ansigtsløftning. Foreningen er stærkt kampagneorienteret og indledte sidste år is-sæsonen med at opfordre til boykot af Frisko Is. I år er det MATAS, det går ud over. Forretningskæden har ellers brugt mange kræfter og penge på at få et grønt image. Men DAF synes, den grønne lak er lidt for tynd og lysegrøn, blandt andet fordi MATAS fortsætter med at forhandle sprøjtemidler, samtidig med at man markedsfører sig på det økologiske fødevareområde.

Kampagnen er ganske pikant, fordi en anden grøn forbrugerorganisation, De Grønne Familier, har støttet op om MATAS' grønne image og også har brugt kæden som sponsor for sin medlemshvervning.

Der skal ikke på dette sted tages stilling til fordel for nogen parter. Men hvis du ønsker at se MATAS' syn på miljøet, kan du gøre det på deres miljøside.

Onsdag d. 20. maj 1998

Kl. 15.55: Nyeste avlerliste lagt på nettet
Den nyeste udgave af Plantedirektoratets liste over økologiske jordbrugsbedrifter er netop lagt på nettet.

Det er dog en speciel udformning af avlerlisten, som ØkoWeb'en nu har lagt på nettet, er opdelt i geografiske områder. Det står i modsætning til den officielle liste fra Plantedirektoratet. Den geografiske liste findes altså ikke i trykt form, men kun på internettet. Det er derfor også ØkoWeb'en som må tage ansvaret for den geografiske opdeling.

Lørdag d. 9. maj 1998

Kl. 11.10: "Gyldendals Grønne" er tæt på deadline
Forfatteren til Den Grønne Forbrugerguide, Kjeld Hansen, slår til igen. Den nu 8 år gamle bog trænger til at blive fulgt op. Og det gør han ved at stå som forfatter til "Gyldendals Grønne", som tegner til at blive et alfabetisk mammut-værk, hvor man skal kunne slå alt op. Forfatteren er ved at lægge sidste hånd på værket, men på BæreDygtigheds nyt-side efterlyser han henvendelser fra væsentlige organisationer, institutioner og virksomheder som skulle være forbigået hans opmærksomhed.

Den nye bog ventes at udkomme i det tidlige efterår og vil blive forhandlet af boghandlere og af BæreDygtighed. Her forhandles iøvrigt også Kjeld Hansens seneste murstens-værk, den danske bearbejdning af Sund mad - bedre helse, som ligeledes er et alfabetisk opslagsværk. Den giver et overblik over sammenhængen mellem vore madvaner og vores sundhed.

Mens vi er ved opdateringerne: Kjeld Hansen går også snart i gang med opdateringen af Den Grønne Telefonnøgle. Denne sidste bog kan du bestille direkte via bestillingsservice. Den nye udgave ventes klar ved slutningen af året.

Tirsdag d. 5. maj 1998

Kl. 15.40: IFOAM kritik af USA's øko-forslag
Det stærkt omtalte forslag til økologiske regler fra USA's landbrugsministerium er blevet kritiseret fra nær og fjern. Den internationale økologiske organisation IFOAM og organisationens akkrediteringsprogram har nu lagt deres kommentarer deres hjemmeside. Det er - som ventet - ikke fra IFOAM, at ministeriet får ros. Er der overhovedet andre end kemi-giganten Monzanto, som kan sige noget pænt om et forslag, som omfatter "økologisk gensplejsning" og "økologiske burhøns".

Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her