Nyheder fra ØkoWeb Danmark
Hvis du vil se de nyeste nyheder Klik her

Onsdag d. 29. april 1998

Kl. 14.25: Spar på imprægneringen
Kalenderen er opdateret. Blandt andet med en temadag om økologisk svineproduktion, men også med nogle kurser fra Dansk Center for Byøkologi. Nogle af centrets publikationer kan nu også bestilles via bestillingsservice. Det gælder blandt andet en bog om rødkernede træarters selvimprægnerende effekt. Det lyder måske kedeligt, men de kemikalier, som bruges til at imprægnere træ er faktisk også kedelige for miljøet. Og så er det ganske interessant at vide, at der findes træ, som ikke behøver imprægnering.
Kl. 16.45: Nyere tal om økologi
En længe tiltrængt opdatering af fakta-menuens tal om den økologiske produktion er påbegyndt. Tallene om det økologiske areal m.v. er opdateret, så 1997-tallene nu også er med.

Tirsdag d. 28. april 1998

Kl. 11.45: Internet-pjece om økologisk havebrug
Forleden omtalte vi Grøn Informations nye pjece om haven og miljø. Men vi skal ikke forbi, at Landsforeningen Praktisk Økologi også har udgivet en folder for haveejerne. Økologi i Haven er en folder, som findes direkte på nettet i en flot form. Og foreningen opfordrer faktisk til, at man sparer på ressourcerne og bruger net-versionen. Men hvis du endnu ikke har internet-adgang i din køkkenhave, er der mulighed for at bestille en papir-version, som du kan tage med derud.

Maddag d. 27. april 1998

Kl. 8.25: Bag økologisk uden gær
Det er de mest elementære ting, som mangler, når det moderne samfund lammes. Noget af det første, konflikt-Danmark er løbet tør for, er gær. Men erfarne øko-indkøbere ved, at Bageriet Aurion i årevis har klaret sig helt uden. Som en hjælp til dem, som ønsker at bage videre, er Aurions Bagebog kortvarigt lagt på bestillingsservice. Bogen fortæller bl.a. hvordan man kan klare sig med én pakke gær i 2 måneder, og hvordan man kan bage helt uden og i stedet bruge honning/salt eller bageferment og surdej (også til hvedebrød).

Men husk at bestille den, inden postvæsenet løber tør for benzin !

Bageriet Aurion fortsætter iøvrigt produktionen uanset konflikten. Bageriet er så bæredygtigt, at de kan fortsætte produktionen også, hvis el-værkerne lukker. Bagningen foregår ved hjælp af træ, og energiforbruget formindskes mest muligt.

Hvis transportsystemet ikke bryder helt sammen, vil man kunne også købe Aurions brød i helsekostbutikker og andre specialbutikker. Mange steder kan man også købe bagebogen. Den kan iøvrigt også fås hos enkelte boghandlere.

Kl. 12.35: Ny økologisk foderleverandør
Så er Korn- og Foderstofkompagniet kommet med i økologien. Samtidig er KFK gået på nettet med de økologiske foderblandinger, som i første omfang retter sig mod kvægavlerne. Senere kommer foderblandinger til andre husdyr, og de bliver alle markedsført under mærket Økodanica.

Økodanica

Du finder KFK på en nyoprettet liste over foderleverandører. Der er adgang til listen fra Markedspladsen

Søndag d. 26. april 1998

Kl. 22.50: Teknisk fejl på bestillingerne
En teknisk fejl har betydet, at der siden torsdag har været problemer med at benytte bestillingsservice. Fejlen er rettet. Værs'go at bestille !

Torsdag d. 23. april 1998

Kl. 13.55: Gode forårsnyheder for haveejeren
Foråret er endelig ved at være her. Grøn Information er kommet med den glædelige meddelelse, at haveejerne har halveret deres brug af gift i haven. For at presse udviklingen yderligere frem, har informationscentret udgivet en lille folder om Haven og Miljø. Folderen giver en række gode og enkle råd om, hvordan en bæredygtig have passes. Folderen ligger på nettet, men kan også bestilles i fysisk form via bestillingsservice. Her kan du også bestille den netop udkomne bog Arrangørernes Håndbog, som hjælper foreninger til at mindske miljøbelastningen fra deres arrangementer. Som du kan se nedenfor, kan du også i dag finde en net-anmeldelse af bogen
Kl. 11.10: Nyt netværks-nummer
Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis har netop udsendt et nyt nummer af bladet Øko-Net. Denne måneds nummer har tema om grønne guider, men anmelder bl.a. også Arrangørernes Grønne Håndbog. Desuden har netværket samlet en lang række af sommerens arrangementer i en grøn kalender, som også findes i den trykte udgave. Abonnenter får nok bladet i løbet af de kommende dage. Hvis du kender bladet, kan du bestille et gratis prøveeksemplar gennem bestillingsservice. Bladet er faktisk en udmærket kortfattet orientering om, hvad der sker på den folkelige del af miljøområdet.
Kl. 12.15: Bodil Søgaard og GMO'erne
Ane Bodil Søgaard - lektor ved Landbohøjskolen og skarp kritiker af det industrialiserede landbrugs produktionsmetoder - har skrevet en ny artikel om gensplejsning. Urtegartneriet har fået æren af at publicere artiklen på nettet. Ingen kan være i tvivl om, at Bodil Søgaard er skeptisk overfor, hvad troldmandens lærlinge finder på.

Onsdag d. 22. april 1998

Kl. 12.20: Økologi til morgenkrydderen
Et konkurrende elektronisk medie - TV2 - vil i morgen tidlig, torsdag, tage fat på økologien. Mads Haugaard Jordansen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Praktisk Økologi kommer i studiet og fortæller om økologisk havedyrkning. Så hvis du ønsker inspiration til forårsarbejdet, kan du blive nødsaget til at bryde med din afsky for fjernsyn til morgenmaden. Indslaget kommer i tiden fra kl. 7.55 - 8.55.
Kl. 14.35 Nye arrangementer
Arrangementskalenderen er opdateret blandt andet med en grøn uge i Globorama i Herning, hvor der holdes flere udstillinger, herunder én om Jordens Planteliv. Globorama har lanceret, at de snart får egen hjemmeside. Link oprettes herfra, når den kører.

Fredag d. 17. april 1998

Kl. 14.10: Morgendagens protestaktioner
Først en rettelse: Vi nævnte i forgårs, at der fredag ville blive holdt et møde med Bodil Søgaard på Audonicon i Skanderborg. Det er forkert. Som nævnt i arrangementskalenderen, holdes mødet først d. 18. som er i morgen, lørdag. Så det kan endnu nås.

I morgen er også amerikanske økologers protest-dag mod landbrugsministeriets forslag til økologiske regler. Hvis du vil vide mere, kan du blandt andet finde nogle links på IFOAM's hjemmeside, hvor du også kan finde IFOAM's kommentarer. Prøv fx den amerikanske side Keep "organic" organic. De er ret oprørte ovre på den anden side af dammen. Og det er der egentlig også grund til.

Onsdag d. 15. april 1998

Kl. 11.15: Grønt Landskue kommer igen
Arrangementskalenderen er opdateret, blandt andet med møde på lørdag om gensplejsning og fødevarer. Det holdes på Rudolf Steiner seminariet Audonicon i Skanderborg. Så om ikke andet er der her en mulighed for at se dette højst særprægede byggeri, indefra. Huset er næsten uden kanter og bygget af mange spændende materialer, bl.a. honning. På mødet er der mulighed for at høre Bodil Søgaard. Hun har altid noget spændende at fortælle.

Et andet arrangement er første indkaldelse til det økologiske dyrskue - Grønt Landsskue - som holdes i Kolind i august. Sidste - og første - gang dette arrangement løb af stabelen for fuld udblæsning var på Brusgaard Produktionshøjskole. Men det er nu tre år siden. Nu er chancen der igen.

Kl. 12.05: Produkt-nyt:
Aidt Miljø har på deres hjemmeside lanceret en mulighed for at selv at bygge en varmeveksler og dermed få den for meget små penge. Matererialerne opgives til at være både økonomisk og økologisk attraktive.

Tirsdag d. 14. april 1998

Kl. 19.30: Mangler du en medarbejder eller kompagnon?
rubrikannoncerne søges i dag et job eller et kompagniskab indenfor økologi. Søger du en partner, så se rubrikannoncerne, som altid kan søges via Markedspladsen.

Lørdag d. 10. april 1998

Kl. 0.25: Aprilsnar-skiltet blev besøgt 87 gange
Adskillige læsere var så venlige at gøre opmærksom på, at de var hoppet på ØkoWeb'ens lidt indforståede aprilsnar om sukkeret. Vi nævner naturligvis ikke navne, men internettet giver jo gode muligheder for at måle læserskarens bevægelser, så vi kan afsløre, at ialt 87 internet-besøgende nåede så langt, at de så Aprilsnar-skiltet. Det siger naturligvis ikke noget om, hvorvidt de hoppede på historien.

Fortsat god påske !

Onsdag d. 8. april 1998

Kl. 16.20: Hurtigere adgang til øko-links
ØkoWeb'en har ændret lidt på opsætningen i dag. Alle med en nyere udgave af Netscape eller Internet Explorer vil se, at den ret populære alfabetiske linkliste - Øko-Link - nu kan nås direkte fra forsiden. Det er en fordel, når man på forhånd ved, hvilke organisation eller firma, man leder efter.

Samtidig har vi desværre måttet fjerne det direkte link til NetAvisen Økologisk Jordbrug. Bladet var det første danske landbrugsblad på internettet. Men den meget lille redaktion har igennem et stykke tid ikke haft ressourcer til at opdatere nyhederne. Vi håber, netudgaven vender tilbage snart. Indtil da må man lade sig nøje med den trykte udgave, som kan bestilles via bestillingsservice.

Tirsdag d. 7. april 1998

Kl. 13.35: Hvad skal vi med kvalitetsmærket ?
Reglerne for det stærkt omdiskuterede kvalitetsmærke kan nu sammenlignes med økologimærket. Veterinær- og Fødevaredirektoratet har lagt et notat på nettet, hvor man i skema-form kan sammenligne de to mærkers regler.

Der er oprettet et permanent link fra Faktamenuen til dette notat.

Kl. 11.55: Plakatkonkurrence om økologi
Er du blevet for gammel til at deltage i Charlottenborgs forårsudstillinger? Så har du en ny chance her:

Landsforeningen Praktisk Økologi har sat gang i en plakatkonkurrence med temaet "Positiv økologi". Det er hensigten, at illustrationen skal kunne bruges på mange af foreningens materialer, så den må gerne være lidt alsidig. Hvis der kommer tilstrækkelig gode bidrag, vil vinderen af konkurrencen modtage 5.000 kr. samt æren af at smykke foreningens materialer.

Kl. 13.05: Må vi snart få noget øko-vin ?
Godsets vin har udvidet sin redegørelse for, hvad økologisk vin egentlig er. Det lyder måske som en let opgave, men er det bestemt ikke. Faktisk er der ikke nogen, som helt præcist kan sige, om der overhovedet er noget, som hedder økologisk vin. Det er en absurd situation, når næsten alt andet bliver reguleret til mindste detalje, og Troels Østergaard fra Godsets Vin mener, at netop Danmark burde tage et initiativ på området. I modsætning til fx Spanien og Italien har vi nemlig ikke en stærk vin-lobby som kan stoppe initiativet i opløbet.

Godsets Vin har iøvrigt også opdateret deres udvalg og priser på nettet.

Torsdag d. 2. april 1998

Kl. 9.55: Noteringen opdateret
De har været lidt uregelmæssige på det sidste. Men i dag er der en ny notering. Nyt er blandt andet, at Dane Beefs notering for økologisk kvæg også er med. Desuden skal nævnes, at Friland Foods beregning af marts-udbetalingerne i skrivende stund kun er 10 minutter gammel. Så den er i hvert fald frisk !
Kl. 9.55: Sukkeret bliver ikke økologisk
Af hensyn til de overfladiske hurtig-surfere, som ikke fik aprilsnar-skiltet med, skal vi oplyse, at Danisco os bekendt ikke vil producere økologisk sukker. Under alle omstændigheder kunne deltagerne i FDB's nyligt afholdte økologi-konference høre, at der i detailhandelen ikke er meget tiltro til, at Danisco vil noget som helst.

Onsdag d. 1. april 1998

Kl. 12.30: Statistik om de nye omlæggere
Nogle meget efterspurgte tal er nu på nettet. Sektion for Økologi, Landbrugets Rådgivningscenter har nu nogle omtrentlige statistikker for de jordbrug som omlægger deres bedrift i år. Tallene bygger delvis på konsulenternes indberetninger i forbindelse med, at de attesterer omlægningsplaner. Så nu kan vi alle få et indtryk af, hvad det er for en type økologiske jordbrug, som er på vej.

Der er oprettet permanent link til tallene fra Fakta-menuen.

Kl. 9.15: Al dansk sukker bliver økologisk
Danisco har netop meddelt, at selskabet fra år 2003 vil basere alle indenlandske sukkeraktiviteter på økologisk producerede sukkerroer.

Samtidig stopper Danisco gensplejsningsforsøgene med den Roundup-resistente sukkerroe. Forskningsmidlerne skal i stedet bruges til at optimere metoderne for mekanisk ukrudtsbekæmpelse.

Læs mere om dette interessante initiativ.


Vil du vide, hvad der er sket endnu tidligere? Så klik her