Økologisk nyhedsarkiv

Klik her
hvis du vil se dagens nyheder

(Hvis du vil se mere i arkivet, kan du i stedet klikke her)

Onsdag 21. juni 2006


Hypning af kartofler. Skal tidspunktet fastlægges af planeterne?

Kl. 13.10
Har Maria Thun ret?
Gennem årtier har biodynamiske jordbrugere brugt Maria Thuns Såkalender som vejledning, når det skulle afgøres, hvornår der skulle sås, hyppes og høstes.

Datoerne fastlægges udfra astrologiske principper af Sol, Måne og planeter. Mange har oplevet gode resultater med at bruge kalenderen, men kan de verificeres videnskabeligt? Det skal en række forsøg nu vise. I aften og i morgen kan man besøge to af forsøgsstederne. Læs mere om forsøgene og se kalenderen for tid og sted for møderme om dem. 

Torsdag 15. juni 2006

Kl. 11.10
New York gav inspiration til Københavns nye øko-supermarked
Danmark har i mange år solet sig af at være foran indenfor supermarkeds-økologi. Et besøg i nogle af verdens storbyer dokumenterer dog hurtigt, at forspringet ikke er så stort som, det var engang. I byer som New York og London har længe eksisteret øko-markeder som målrettet henvender sig til storbykunderne. Det inspirerede Jesper E. Schimming til at lave noget lignende. Resultatet er det økologiske supermarked Egefeld, som i morgen åbner på Frederiksberg.

Som økonom og IT-mand har han ikke selv erfaring med øko-branchen. I stedet har han ansat Anya Hultberg som daglig leder. Hun har blandt andet arbejdet i den københavnske butik Spidsroden. Anya Hultberg siger til ØkoWeb, at inspirationen ganske rigtigt kommer fra de store metropoler, men konceptet er ændret til danske forhold. I udlandet har man en mere flydende grænse mellem begreber som økologi, helsekost, vegetarkost og allergivenlig kost. Her går Egefeld mere efter at blive en egentlig økologisk dagligvarebutik for lokalområdet. Derfor har basale varer som hakket kød og pålæg fået en mere fremtrædende plads. Der er dog også blevet plads til et lille café-hjørne, som man håber at udvide med tiden.

Fredag 9. juni 2006

DNA - uden GMOKl. 9.15
Første GMO-fri år !!
Hvert år undersøger Plantedirektoratet, om økologisk foder indeholder genmodificeret korn eller anden GMO-forurening. Indtil nu har de hvert år fundet rester i nogle af prøverne, men i år gik det anderledes. Ud af årets 113 prøver havde ikke én eneste ulovligt indhold af GMO. I seks af prøverne kunne man ganske vist spore GMO, men det var under grænseværdierne og så små mængder, at der sandsynligvis var tale om lastbiler som ikke er gjort tilstrækkeligt rene.

Samtidig er Danmark blevet fri for GMO-dyrkning - også konventionelt. I et svar til Enhedslistens miljøordfører Søren Egge Rasmussen har miljøminister Connie Hedegaard oplyst, at der i år slet ikke foretages dyrkningsforsøg med GMO i Danmark. For at gøre Danmark helt GMO-fri mangler vi dog stadig at løse en sidste detalje: Forbrugerne skal stoppe med at købe konventionelle fødevarer. Der går dog nok et par år endnu, før det mål er nået.

Torsdag 8. juni 2006


Fra formiddagens begivenhed på Fredensborg Slot: Fra venstre ses H.K.H. Prinsen, derefter Frilands best. fmd. advokat Bjarne Møller og til højre direktør Karsten Deibjerg. Bagerst i midten forsøger TDC's direktør Henning Dyremose at komme med i billedet :-) Foto: Klaus Møller

Kl. 12.50
Øko-eksporten hædret på Fredensborg Slot
Eksporten af økologisk svinekød vokser så voldsomt, at selv kongehuset er imponeret. Derfor modtog hovedeksportøren Friland A/S i dag Kong Frederik den Niendes Hæderspris for den store indsats for dansk eksport.

Frilands direktør Karsten Deibjerg modtog prisen i dag kl. 1100 af prins Henrik. Overrækkelsen skete på Fredensborg Slot. Prisen uddeles én gang om året til virksomheder, som har gjort en særlig indsats for eksporten. Fire andre virksomheder modtog prisen i dag. Frilands eksport af økologisk svinekød er på tre år steget fra 24,6 til 42,5 millioner kroner og udgør nu 60,5 procent af virksomhedens samlede salg af økologisk svinekød. Eksporten er fordelt over landene: England, Tyskland, Sverige, Østrig, Grækenland, Korea, Japan, Irland og Spanien.

Onsdag 7. juni 2006

Kl. 11.40
Thise skruer ned for mælken
Mejerist Poul PedersenStadig flere mejerier vælger at sætte skruelåg på deres mælkekartoner. Som altid gør Thises mejerist Poul Pedersen det dog på sin egen måde. Kong Poul - som ellers er stolt af sit oplyste enevælde - valgte at holde en demokratisk folkeafstemning om emnet: Skal man kunne skrue op for Thises mælk?

Næsten fire tusinde forbrugere deltog i afstemningen, som endte med et nej-flertal på 65 procent. Efter den klare melding fra Thises mange kunder i hovedstadsområdet valgte Poul Pedersen at gemme de indkøbte skruelåg væk igen. Som ved andre folkeafstemninger forbeholder magthaveren sig dog retten til at tage emnet op igen.

Torsdag 1. juni 2006

Thomas Harttung - Aarstiderne på talerstolen

Kl. 01.30
Dundertale sluttede øko-kongres
De seneste to dages økologiske kongres viste, at det var realistisk at gennemføre en international økologisk kongres i Danmark. Kongressen var en succes som samlede økologer fra hele Europa og kastede lys over den økologiske sektor netop nu.

På den afsluttende session var der dog også kritiske røster til de deltagende økologer: De lave oliepriser har gjort os dovne, sagde Thomas Harttung. En anden oplægsholder stillede spørgsmåltegn ved, om det er for sent at arbejde for en bæredygtig udvikling.

Måske skal vi snarere arbejde på en bæredygtig afvikling? Læs mere

Se ældre nyheder og annoncer i ØkoWeb'ens nyhedsarkiv