Økologisk nyhedsarkiv

Klik her
hvis du vil se dagens nyheder
(Hvis du vil se mere i arkivet, kan du i stedet klikke her)

Fredag 28. oktober 2005


Gert Holst Hansen

Kl. 9.30
Ny øko-formand:
Vi skal markere klare synspunkter

Onsdag blev Gert Holst Hansen valgt som ny formand for de økologiske landmænd i Dansk Landbrug. Han vil bruge moderorganisationens netværk til at markere klare synspunkter, og han har lagt ud med at bede Arla udelukke en leverandør på livstid. Læs mere om den nye formand

Torsdag 27. oktober 2005


Thomas V. Jørgensen

Kl. 17.10
Thomas V. Jørgensen skifter job
Efter næsten ti år i den økologiske afdeling på Landscentret i Skejby har Thomas Vang Jørgensen valgt at skifte job. På tirsdag bliver han økologikonsulent i det nydannede Landbo Øst - dannet af Østjysk Familielandbrug og Søhøjlandets Landboforening. Han får daglig arbejdsplads i Randers, hvorfra også rådgivningen af Randers og Viborg vil blive varetaget. Sammen med Michael Tersbøl var Thomas Vang Jørgensen iøvrigt blandt de danske deltagere på den nyligt afsluttede økologi kongres i Australien. Fra turen skrev de rejserapporter, som du kan læse, hvis du trykker her.

Onsdag 26. oktober 2005

lisbeth-damsgaard-lille.jpg (3333 bytes)
Lisbeth Damsgaard

Kl. 8.45
Urtekrams stiftere dømt
Stort set samtlige aviser bringer i dag nyheden om, at Urtekrams stifter i går blev dømt for hacking af firmaets mailsystem. Retten i Mariager gav den tidligere direktør Lisbeth Damsgaard en dom - uden straf - for at udnytte oplysningerne, mens hendes mand Ronnie McGrail og den tidligere it-chef Jan Gundersen fik hver 3 måneders betinget fængsel for at have udført selve hackingen. Alle dømte ankede dommene, som er den seneste udvikling i den stribe retsager, som fulgte i kølvandet på investoren GAIA's udsmidning af de tidligere stiftere af Urtekram. Sagen fortsætter næste år med en retsag om selve bortvisningen. Se også tidligere artikel om Ross Jacksons overtagelse af Nutana.

Tirsdag 25. oktober 2005

Kl. 16.50
Dommen over dansk fetaost:
En sejr i kampen mod billige kopivarer

Hvor stor ville forståelsen i dansk landbrug være, hvis et koreansk firma havde produceret et farvet soyaprodukt og markedsført det i danske kølediske under navnet Danbo Ost? Kommentar til sagen om Fetaost

Lørdag 22. oktober 2005

Christian Hansen

Kl. 12.40
Andeproduktion truet af influenza-krav
Den kendte økologiske andeproducent Christian Hansen vil lukke sin produktion af fjerkræ, hvis veterinærmyndighederne kræver fuglene indendørs, og han tror mange økologiske fjerkræproducenter vil følge ham. Læs mere om hans holdning til fugleinfluenza og om, hvorfor han i dette øjeblik står på torvet i Århus og presser æbler.

Torsdag 20. oktober 2005

John Eliot Gardiner
Foto: Sheila Rock/
Universal Classics

Kl. 12.00
Økolog vinder Danmarks største musikpris
Ifølge dagbladet Politiken var det en økologisk landmand som sidste uge modtog Sonnings Musikpris. Ved siden af sit musiske arbejde driver dirigenten John Eliot Gardiner en økologisk familiegård ved Dorset i England. Bladet nævner ikke noget om, hvorvidt han har hjælp til arbejdet med bedriftens 500 hektar, men med hans omfattende koncertvirksomhed virker det sandsynligt, at han ikke er alene om det. Det fremgår heller ikke, om hans økologiske engagement havde indflydelse på beslutningen om, at næste års priskoncert i København skulle indbefatte stykker fra Haydns oratorium Årstiderne.

For god ordens skyld skal nævnes, at det redskab, Gardiner holder på herstående billede er en dirigentstok - og ikke en ukrudtshakke (Det ses tydeligere, hvis man klikker på billedet :-)

Mandag 17. oktober 2005

Kl. 0.05
60 års jubiliæm for internationalt samarbejde om fødevarer
Det er i dag Verdens Fødevaredag. 60-året for grundlæggelsen af FN's fødevareorganisation FAO. I den anledning minder statskonsulent Søren Skafte om elmesygen, som stort set udryddede elmetræerne.

Han spørger: Hvad gør vi, hvis vi en dag får en tilsvarende sygdom i rug, hvede eller kartofler?

Fredag 14. oktober 2005

Kl. 9.25
Ged i Kulturnatten
I aften er det kulturnat i flere byer landet over, bl.a. i København og Århus. Også landbrugets førerbunker, Axelborg, er åben, her bydes de københavnske gæster indenfor i Sansernes Himmelseng, hvor der bl.a. er mulighed for at smage økologisk ged både i form af kød og ost. Gedekødet stammer fra Stenalt Gods, mens Søvind Mejeri leverer gedeost til københavnerne.

Fredag 7. oktober 2005

Kl. 7.45
Hanegal galer som aldrig før
Mange økologiske niche-virksomheder klarer sig godt for tiden. Mejeriet Thises succes er velkendt, men nu bekendtgør også Hanegal, at det går godt dér. Kød- og pålægsvirksomheden blev rekonstrueret efter en konkurs i 2003, men nu ser økonomien lys ud. Et netop offentliggjort regnskab viser et overskud på 735.303 kr. før skat - en forbedring på næsten 1,2 millioner kr. i forhold til året før. Den store fremgang skyldes dels beskæringer i lønomkostningerne, dels en fremgang i salget på 25 procent. Salget er især steget i hovedstadsområdet, hvor Hanegal har etableret en fast stab af salgsmedarbejdere.

Torsdag 6. oktober 2005

Økologisk modelpige

Økologi på
lange bare ben

Ekstra Bladet har en ny økologisk vinkel

FoodCulture

Kl. 12.00
Landbrugsraadets blad:
Faldende interesse for økologi

Forsiden af denne uges FoodCulture prydes af en shoppende engel med en glorie, som i påfaldende grad ligner et Ø-mærke. Det er fjerde nummer af Landbrugsraadets nye blad, som i denne uge har økologi som tema. En af pointerne er, at økologi i stigende grad er noget, vi blot køber, mens vi ikke snakker meget om økologi mere. Læs mere om FoodCultures økologinummer.

Søndag 2. oktober 2005

Kl. 22.40
Mælk giver penge - og planter giver underskud
Hvis socialminister Eva Kjer Hansen stadig i stilhed ønsker større ulighed i samfundet, kan hun glæde sig over udviklingen i det økologiske landbrug. Her bliver mælkeproducenterne stadig rigere, mens planteavlerne bliver stadig fattigere. Det viser den seneste regnskabsstatistik fra Fødevareøkonomisk Institut. I 2004 øgede de økologiske malkebedrifter deres driftsresultat med 89.000 kr. til 298.000 kr. om året. Det er markant bedre end de konventionelle malkebedrifter, som gennemsnitligt må nøjes med et driftsresultat på 158.000 kr. Omvendt gik de økologiske planteavleres resultat tilbage med 20.000 kr., så de nu har et gennemsnitligt underskud på 63.000 kr. om året.
Mølle Skovly
Mølle Skovly chokolade
Økologisk Chokolade
Nyeste
Rubrikannoncer:
Byg/ært helsæd sælges 
Bolig søges 
Brændeovn sælges
Nyeste
Udlandskontakter:
Frugt og grønt fra Ghana
Tyrkisk olivenolie

Se ældre nyheder og annoncer i ØkoWeb'ens nyhedsarkiv