Økologisk nyhedsarkiv

Klik her
hvis du vil se dagens nyheder  (Hvis du vil se mere i arkivet, kan du i stedet klikke her)

Fredag 30. september 2005

stat.gif (1217 bytes)

Kl. 12.10
Er Ø-mærket værdiløst?
Diskussionen har svirret i økologiske kredse i årevis, men nu har Jyllands-Posten stillet spørgsmålet i fuld offentlighed? Er Ø-mærket værdiløst, når sprøjtet udenlandsk frugt fuldt lovligt kan mærkes med Ø-mærket? Læs mere

Torsdag 29. september 2005

Mette Meldgaard - foto: M. Borgen
Mette Meldgaard

Kl. 22.20
Dansker valgt som vicepræsident i IFOAM
Den danske økolog og økonom Mette Melgaard er valgt som vicepræsident i den internationale økologiske organisation IFOAM. Udpegningen skete under bestyrelsens konstituering efter weekendens generalforsamling i Australien. Samtidig valgte organisationen tyskeren Gerald A. Herrmann som afløser for Gunnar Rundgren på præsident-posten. Udover Mette Meldgaard har også argentineren Alberto Lenoud - bedre kendt som "Pipo" - fået titel af vicepræsident.

Mette Meldgaard engagerede sig allerede i 1983 i økologisk jordbrug, både på det praktiske og det politiske niveau. Hun var engageret i Landsforeningen Økologisk Jordbrug, hvor hun senere blev ansat som politisk medarbejder. Hun har stor international erfaring og har arbejdet indgående med økologi i relation til EU-systemet. Hun arbejder i dag på et EU-finansieret økologisk forskningsprojekt på Sydansk Universitet.

Søndag 24. september 2005

Gunnar Rundgren - foto: M. Borgen
Præsident
Gunnar Rundgren

Kl. 23.05
Australien dyrker over 40%
af verdens økologiske areal

Den internationale økologiske organisation, IFOAM, afsluttede her i weekenden sin 15. økologiske verdenskongres. Præsidenten for IFOAM, svenskeren Gunnar Rundgren, gav i sin åbningstale en god forklaring på, hvorfor kongresen netop skulle holdes down under. Læs mere

Tirsdag 20. september 2005

Kl. 21.30
Tænkepausen er slut
Det er i dag en mærkedag. For første gang stemte Danmark for EU-godkendelse af en genmodificeret afgrøde. Med godkendelsen af Majs 1507 får økologiske fødevarer nu i endnu højere grad monopol på at kunne kalde sig "GMO-fri".

Den berømte tænkepause er dermed slut. Mange GMO-begejstrede har talt for, at den skulle slutte nu. Det faldt dem aldrig ind, at tænkepausen kunne ende med, at man besluttede aldrig at bruge GMO i det åbne land. Deri fik de åbenbart ret.

Mandag 19. september 2005

Kl. 22.40
Økologisk mad giver færre pesticidrester
Børn som spiser økologisk mad udskiller færre rester af pesticider, end børn som spiser konventionel mad. Det oplyser Informationscentret for Miljø og Sundhed med henvisning til tidskriftet Environmental Health Perspectives. 23 amerikanske børn fik i fem dage økologisk mad, hvorefter de igen gik over til konventionel mad. Efter overgangen til konventionel mad udskilte de markant flere organofosfater i urinen, end mens de spiste økologisk. Undersøgelsen kan indtil videre hentes som pdf-fil her.

Søndag 18. september 2005

Kl. 23.35
Økologisk skolemad til
københavnske børn

Over halvdelen af de københavnske skolebørn har nu adgang til økologisk mad i skoletiden, og inden årets udgang skal samtlige skoler i hovedstaden tilbyde skolemad med et stærkt økologisk islæt.

Skolemadsordningen KØSS er bygget om om skoleboder på de enkelte skoler. Boderne drives af 6. klasses elever, som har måttet tage kursus i hygiejne og egenkontrol, inden de "ansættes". Lune retter til boderne fremstilles i De Gamles Bys centrale køkken, som til lejligheden er ved at blive lagt om til økologisk drift. Skolemadsordningen omfatter nu 48 skoler, men det er målet, at den inden årsskiftet skal udstrækkes til samtlige 72 skoler i kommunen. Ordningen er ikke baseret på fuldstændig overgang til økologisk mad, men den har som mål, at maden er overvejende økologisk.

Kl. 22.20
Direktør håber på socialdemokratisk sejr

Paul Holmbeck - foto: M. Borgen
Paul Holmbeck

Landets førende øko-lobyist, direktør Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening er kendt for klogeligt at undgå partipolitiske udtalelser. Han ønsker gnidningsfrit at kunne vride bevillinger ud af såvel Enhedslisten som Dansk Folkeparti. Men i forbindelse med det tyske valg i dag, har Holmbeck alligevel ikke kunnet skjule, at han støtter den rød-grønne regering, som har taget så mange initiativer til fordel for økologien. Flere danske aviser citerer i dag Ritzau for hans udtalelser om, at han "håber den proaktive strategi fortsætter efter valget"  - en slet skjult støtte til Gerhard Schröder.

Fredag 16. september 2005

Kl. 23.20
Åbning af olieraffinaderi og økologisk fængsel
De, som ikke nåede til økologisk høstmarked tidligere på måneden, har chancen igen på søndag. Da holder det "store landbrugÅbent Landbrug. Selv om de åbne gårde overvejende er konventionelle, er der faktisk fire økologiske bedrifter imellem. Èt af dem er det fynske fængsel Søbysøgård, som denne dag åbner sit gartneri for offentligheden.

Bor man langt fra Fyn - eller blot ikke er i humør til at gå i fængsel - kan man i stedet vælge at bruge søndagen i Himmerland, hvor Folkeforeningen Halkær Ådal arrangerer musikalsk oplevelse. Halkær-området er et landets sidste økologisk-anarkistiske modstandslommer, hvor økologi ofte blandes med kultur og naturoplevelser. Denne gang foregår det med høj sækkepibe-føring, værksted for pjathoveder og åbning af Ådalens Olieraffinaderi. Find disse og andre arrangementer i kalenderen.

Onsdag 14. september 2005

Svinesygdomme Øko Konv.
Luftvejslidelser 11,57% 29,10%
Ormeknuder 8,16% 0,79%
Tarmlidelser 0,82% 1,40%

Kl. 22.15
Konventionelle svin er mere syge
Konventionelle svin har 30 procent mere sygdom end økologiske svin. Det viser gennemgangen af 20.000 økologiske og 200.000 konventionelle svineslagtninger. De konventionelle svin rammes specielt hårdt af luftvejslidelser, som cirka 29 procent lider af mod knap 12 procent af de økologiske svin. Til gengæld rammes de økologiske svin tydeligvis af, at de ikke må få forebyggende medicin. Otte procent af dem har orm, som er et problemt for mindre end én procent af de konventionelle svin. Samlet set var 75 procent af de økologiske svin helt uden sygdomstegn, mens kun 64 procent var helt raske.

Tallene er de første resultater af Danmarks JordbrugsForsknings projektet Sundhed og medicinforbrug hos økologiske slagtesvin, som i de kommende måneder varsler flere resultater om blandt andet medicinforbruget til svin. En pressemeddelelse med flere resultater kan i pdf-format hentes her.

Søndag 11. september 2005

Kl. 23.50
Danmark er stadig nr. 2
En økologisk nyhed som verserede i medierne op til weekenden, er historien om, at Danmark stadig er i den økologiske top i EU. Med 7,2 procent økologiske landbrug er Danmark nr. 2 efter superomlæggerne i Østrig med 9,2 procent økologiske brug. Det er naturligvis interessant - men ikke ligefrem en nyhed. Tallene stammer fra en opgørelse for året 2003, som Eurostat offentliggjorde midt i avisernes agurketid for snart to måneder siden. Nu er nyheden imidlertid nået til Danmark. Interesserede kan hente hele rapporten "Organic Farming in Europe" som pdf-fil her.

Onsdag 7. september 2005

Kl. 22.10
Rekordbesøg ved høstmarkederne
Som ventet lokkede den solrige weekend rigtig mange mennesker til økologisk høstmarked i år. Ifølge Økologisk Landsforenings opgørelse besøgte 65.000 mennesker i år høstmarkederne rundt om i landet. Det er det hidtil højste antal siden høstmarkedernes start i 1992.

Søndag 4. september 2005

fodring af økologisk fisk - foto: M. Borgen
Fiskefodring under høstmarkedet i går - men Ø-mærke får fiskene først efter en ceremoni på tirsdag.

Kl. 23.55
Høstmarked:
Økologisk mirakelmageri

Besøget på et af weekendens økologiske høstmarkeder bød på en overraskende oplevelse: Her blev serveret mjød og konventionelle dambrugsfisk - men på tirsdag vil fødevareministeren på mirakuløs vis forvandle de selvsamme konventionelle fisk til øko-fisk

I Thy var der ingen ingen høstmarkeder - til gengæld forvandlede lokale økologer søsætningen af et vikingeskib til et orgie i økologisk mad og drikke for flere tusind mennesker.

Torsdag 1. september 2005

Kl. 22.15
Forbrugerministeren:
Økologisk mad koster ikke ekstra

Økologisk mad til institutionsbørn behøver ikke være dyrere, end konventionel mad. Det fremgår af et svar, som forbrugerminister Lars Barfoed har givet folketingsmedlemmet Per Clausen fra Enhedslisten. Han havde spurgt, hvad det vil koste at bespise alle 0-6 årige i institution med et dagligt økologisk frokostmåltid. På baggrund af Albertslund Kommunes erfaringer mener Fødevarestyrelsen, at prisen på maden i højere grad afhænger af kødforbruget samt i hvor høj grad der benyttes årstidens grønsager, frugt o.lign.

Ifølge beregningerne kan råvarerne til et økologisk måltid købes for 7,10 kr. til vuggestuebørn og 7,60 kr. for børnehavebørn. Tages der hensyn til løn, køkken, energi o.lign. er prisen henholdsvis 14 og 15 kroner. På landsplan svarer det til en samlet årlig udgift på 627 millioner kroner. Læs ministerens fulde besvarelse, hvor det anstændigvis også tilføjes, at prisen på økologisk mad vil være omkring 15 procent højere, hvis der er tale om helt sammenlignelige måltider.

Mølle Skovly
Mølle Skovly chokolade
Økologisk Chokolade
Nyeste
Rubrikannoncer
Wraphø i minibig
Slagtedyr søges
Tyrekalve købes
Nyeste
Udlandskontakter
Frugt og grønt fra Ghana
Tyrkisk olivenolie

Se ældre nyheder og annoncer i ØkoWeb'ens nyhedsarkiv